Home » Stevandić: Srpska osjeća bol Srba na Kosmetu

Stevandić: Srpska osjeća bol Srba na Kosmetu

Piše INFO

“Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da i oni ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile od strane kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba. Ovo uključuje i procesuiranje odgovornih jer se formalnim osuđivanjem bez sankcionisanja samo daje legitimitet nasilju”, navedeno je u dokumentu koji je predložio Stevandić.

Dalje se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

“Podržavamo napore Republike Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenom 10. juna 1999. godine. Apelujemo da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da bude primijenjen Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu. Svi sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju se rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog Naroda”, piše u rezoluciji.

Sugestije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da već postoji parlamentarna većina za usvajanje prijedloga rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, ali da su otvoreni za sve sugestije opozicije, medija i ostalih.

Naglasio je da će u taj dokument biti ugrađene ocjene situacije na Kosovu i Metohiji, ali i obaveze Republike Srpske u pogledu pomoći.

“Rezoluciju predlaže vladajuća koalicija i za nju već imamo podršku, ali smo spremni da prihvatimo i druge iz opozicije koji žele da budu dio tog dokumenta”, rekao je Dodik.

Slične novosti

Komentari