Home » Stevandić: Šmit priznao da neće nametnuti zakon o imovini, to je naša pobjeda

Stevandić: Šmit priznao da neće nametnuti zakon o imovini, to je naša pobjeda

Piše INFO

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, obraćajući se prisutnima, kazao je da su sve krize u BiH počele odlukama i nametanjem stranaca.

On je rekao da su pravci djelovanja nelegalnog visokog predstavnika napadni.

“Na više od 1.600 adresa smo poslali dopise o Kristijanu Šmitu i njegovom djelovanju, a dobili smo odgovor sa 50 adresa, što je dovoljno. Ići ćemo i do Strazbura“, naveo je on.

Predsjednik parlamenta Srpske, rekao je da bi Republika Srpska treba da prepozna kapitalne prijetnje, što podrazumijeva donošenje krupnih koraka.

“Možemo i moramo uticati na naš insitucionali opstanak, koji je uslov naše egzistencije, a on se brani ovdje u Narodnoj skupštini. Opstanak institucija Srpske je u opasnosti zbog djelovanja visokog predstavnika, tu su sankcije.. Prema međunarodnom pravu niko ne bi smio da se miješa u demokratski proces nijedne države. Situacija u BiH je dodatno opterećena prijetnjom terotizma, po svim kriterijumima. Tu su potrebne tri stvari: dostupnost mete, nabavka sredstava naoružanja i korišćenje raznih stvari koji direktno mogu izazvati terorizam (čak i lažne zastave). Sve je to dostupno u BIH. Trebamo unaprijed reći da Republika Srpska nema terorističkih namjera niti bilo čega sličnog i odmah se po tom cilju treba djelovati na međunarodnom planu. Takođe se koristiimo političkim i pravnim mehanizmima, pisali smo evropskim parlaemntima, kao i američkom. Moramo nastaviti da budemo uporni, bez obzira na pritiske“, kazao je Stevandić.

Dodao je da je ključ jačanje institucija Republike Srpske, uključujući MUP RS i ostalo.

“Ja sam pripremio i zaključke, poput toga da svaki akt koji nema uporište Savjeta bezbjednosti UN i u međunarodnom pravu, bez obzira na to da li je riječ o finansijskom i slično, a upereno je prema građanima Srpske, politilčarima i institucijama, proglasimo terorističkim aktom“, naveo je Stevandić.

Po pitanju Izbornog zakona Republike Srpske, rekao je da će pokušati da u pauzi postignu dogovor po tom pitanju.

Podsjetio je da Šmitov nametnuti zakon nema podršku dva naroda, više od jednog entiteta, EU, Savjeta bezbjednosti UN-a.

“Šmit je sinoć javno pred svima rekao da neće nametati zakon o imovini, a mi smo zbog toga već šest mjeseci na političkom obaraču, a ja mu ne vjerujem, evo recite mi da li je to pobjeda ili nije, jer se spekulisalo da će ga nametnuti prije šest mjeseci. To je za mene pobjeda“, dodao je Stevandić, ističuči da je ova pobjeda plaćena sanckijama prema funckionerima iz Srpske, kao i SDS-a, te sudskim postupkom protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora “Službenog glasnika RS“.

Slične novosti

Komentari