Home » Šeranić: Memorandum o transplantaciji značiće život velikom broju pacijenata iz Srpske

Šeranić: Memorandum o transplantaciji značiće život velikom broju pacijenata iz Srpske

Piše INFO

Memorandum o transplantaciji organa, koji je potpisan u Bjelorusiji, značiće život velikom broju pacijenata iz Republike Srpske, izjavio je ministar zdravlja Alen Šeranić.

Šeranić je istakao da je posjeta delegacije Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom Bjelorusiji donijela brojne pogodnosti, te napomenuo da su, pored transplantacije bubrega, razmatrane i opcije transplantacije drugih organa.

On je podsjetio da pacijenti iz Republike Srpske već obavljaju transplantacije bubrega u Bjelorusiji i da je u posljednje tri godine u Centru za transplataciju u Minsku urađeno više od 20 transplantacija bubrega za odrasle i djecu.

  • Nastavljamo sa saradnjom. Naši građani su već imali mogućnost da se u Belorusiji izvrši transplantacije, 21 odrasli pacijent i troje dece je operisano, još 28 pacijenata je na čekanju – rekao je Šeranić za Raša tudej.

On je naveo da je najvažnije bilo dogovoriti edukaciju ljekara u vezi sa transplantacijama, kao i za praćenje pacijenata u predtransplantacionom i posttransplantacionom periodu u Republici Srpskoj.

Šeranić je naveo da su on i predsjednik Srpske željeli da obiđu Centar za transplataciju i da su se na licu mjesta uvjerili u stručnost i visokotehnološke karakteristike, kao i znanje i vještine bjeloruskih hirurga.

On je dodao da je sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom i sa tamošnjim ministrom zdravlja razgovarano i o uvozu bjeloruskih lijekova, te da slijedi razmatranje načina njihovog uvoza.

On je najvio da će do kraja ove sedmice biti upućen poziv bjeloruskim kolegama da dođu u Srpsku kako bi sa ovdašnjim kolegama razmjenili iskustva i znanje.

  • Republika Srpska pokazala je odlične rezultate u oblasti intenzivne medicine, a bjeloruski centar se bavi i time – ukazao je Šeranić i pojasnio da je u pitanju rad na uređajima koji mijenjaju srce i pluća, što su ljekari u Srpskoj perfektno činili, posebno u vrijeme pandemije virusom korona.

Slične novosti

Komentari