Home » Republika Srpska zadržala B3 kreditni nivo, sa stabilnim izgledima

Republika Srpska zadržala B3 kreditni nivo, sa stabilnim izgledima

Piše INFO

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je danas da je agencija za ocjenu kreditnog rejtinga “Moodu’s Investors Service” izvršila analizu finansijskog stanja Republike Srpske, te potvrdila kreditni rejting B3 sa stabilnim izgledima, što ukazuje da je Republika Srpska zadržala povoljne indikatore ekonomske stabilnosti.

U analizi ekonomske i institucionalne snage, kao i ocjene javnih finansija, pohvaljuju se institucionalne aktivnosti koje su dovele do rasta poreskih prihoda koji je omogućio da se ta sredstva usmjere za podršku mladih, penzionera, te široku kategoriju društveno osjetljivih porodica, uključujući i određenu kategoriju nezaposlenih roditelja.

Dodaje se da se očekuje dalji rast prihoda i dodatno smanjenje nivoa zaduživanja koji će za razultate imati dodatnu stabilnost budžeta.

  • Stabilni izgledi ogledaju se u činjenici da podaci o dugu i finansijama Republike Srpske nastavljaju da se poboljšavaju – navodi se u ocjeni Mudisa i konstatuje da će bruto domaći proizvod od 2024. godine nastaviti da raste po stopi od tri odsto, podstaknut rastom potrošnje i izvoza u zemlje Evropske unije za koje se ocjenjuje da će imati veću potražnju.

Kao osnovnu prepreku napretku u politikama i reformama agencija navodi osjetljivo političko okruženje.

  • Međutim, ocijenjeno je da bi zamajac za reforme i snažniji doprinos ekonomskoj stabilnosti, upravljanju javnim finansijama i ljudskim pravima moglo predstavljati otvaranje pregovora za pristupanje Evropskoj uniji – saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Slične novosti

Komentari