Home » Rasprava o Izvještaju o stradanju u srebreničkoj regiji: Rezolucija u UN-u ne služi pomirenju

Rasprava o Izvještaju o stradanju u srebreničkoj regiji: Rezolucija u UN-u ne služi pomirenju

Piše INFO

Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u uvodnoj riječi, predložio je da parlament Srpske usvoji izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojem piše, da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

Nuždić je podsjetio da je Narodna skupština 14. avgusta 2018. godine svojim zaključcima odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine koji je sačinjen 2004. godine.

“Narodna skupština Republike Srpske pomenuti izvještaj je odbacila smatrajući da je sačinjen pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Vlada Republike Srpske u svojim zaključcima podržala stavove iznesene u izvještaju Nezavisne međunarodne Komisije, te potvrdila da je termin ‘genocid’ za Srebrenicu netačan i neprihvatljiv, te se ne može prihvatiti. Vlada tu kvalifikaciju trajno odbacuje, imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga, ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 do 2.000, a maksimalan između 2.500 i 3.000, a od kojih je jedan broj bio razmijenjen”, istakao je Nuždić.

On je rekao da Vlada u zaključcima ukazuje na činjenicu da je u izvještaju Komisije utvrđeno da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.

Nuždić je naveo da je Vlada uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

Prije početka rasprave, na zahjtev Nenada Stevandića, predsjednika NS RS, održan je minut ćutanja za sve stradale.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NS RS, rekao je da je ovo ozbiljna tema i da je dobro što se u skupštini uvažavaju sve žrtve, ma iz kog naroda dolazile, te da je pomirenje izuzetno važno.

Naglasio je da to što se u UN predlaže usvajanje Rezolucije o Srebrenici pokušaj da se politički ugrozi upravo to pomirenje, a sve u vremenu

“Mislim da će ta Rezolucija ostaviti posljedice po BIH, jer umjesto da igra ulogu pomirenja ona to ne radi. Ona ima samo jednu ad hoc namjeru. Sve što se dešava u smislu kvalifikacije da se u Srebrenici dogodio genocid, nije nešto što se radilo odmah nakon rata i tragičnih događaja, već u vremenu prvih godina ovog milenijuma, a najviše iz političkih razloga, kako bi se Republika Srpska ugrozila i dao joj se takav epitet”, kazao je Matzalica, te podsjetio da je prva presuda da se u Srebrenici dogodio zločin koji se karakteriše kao genocid, bila presuda Radislavu Krstiću, komandantu Drinskog korpusa, koji je osuđen na 35 godina.

“Mislim da ni ta presuda nije bila težnja Bošnjaka, već da je rođena u krugovima zapadnih ambasada, koje su htjele da operu sebe i svoje zemlje, kao nekoga koje ranije činio upravo genocide”, poručio je Mazalica.

Ramiz Salkić, poslanik Poslaničke grupa Pokret za državu, poručio je da ovaj Izvještaj nije prihvatljiv, jer negira sudske presude i činjenice. Podsjetio je da je Skupština Srbije 2010. godine donijela Deklaraciju kojim se osuđuju dešavanja i zločin u Srebrenici, te da je Srbija priznala odgovornost što nije ništa preduzela da se zločin spriječi.

On je tokom svog izlaganja pročitao sva imena pripadnika Vojske Republike Srpske, koji su presuđeni zbog Srebrenice, uključujući i Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Srpske i Ratka Mladića, komandanta Vojske RS.

“To je ono što je historija i nikakav ovaj kvaziizvještaj neće promijeniti te činjenice. Ono što se danas pokušava uraditi jeste intervencionizam i oni koji zagovaraju negiraju sudskih presuda i koji veličaju ratne zločince, daju najveći doprinos širenju istine o genocidu. Da nema negiranja u javnom prostoru, o ovoj temi se ne bi ni govorili. Vi je držite u javnom prostoru”, naveo je Salkić.

“Vaše je da prihvatite da su za genocid odgovorni oni koji su presuđeni, a vi to ne želite da prihvatite, jer želite da u strahu držite svoj narod, kako bi mogli da ostvarite svoje neispunjene ratne ciljeve. Ja tu ne mislim na cijeli srpski narod”, dodao je Salkić.

Slične novosti

Komentari