Home » Pešić: Dobili ste ono što ste tražili

Pešić: Dobili ste ono što ste tražili

Piše INFO

Proslavljeni stručnjak Svetislav Pešić vratio se na selektorsku klupu Srbije, a tim povodom upriličena je njegova promocija.

Pešić se obratio prisutnim predstavnicima medija.

“Sada smo došli ovde ponovo. Radujem se novom izazovu i što sam ponovo trener reprezentacije. Imam neka iskustva, ali što se kaže zaboravi iskustvo ako ne znaš kako da ga iskorištiš. Ja ću se truditi da svoje iskustvo stavim na rapsolaganje reprezentaciji. Siguran sam u ono što znam, a to je da što se tiče predsednika KSS Predraga Danilovića i direktora reprezentacije Dragana Tarlaća da će mi pružiti podršku. Mislim da smo se dobro našli. Ono što ste želeli, dobili ste. Košarka treba da pripadne košarkašima. Svi smo bili košarkaši, iz tog sveta smo. Oslonite se malo na nas, dajte nam podršku, pa će biti i rezultata”, rekao je.

“Ja sam malo duže morao da razmišljam, malo je bilo ispitivanja javnosti, pa vidim da je javnost bila zadovoljna tim predlozima, a onda su počeli da mi se javljaju kolege i tada je ispitivanje javnosti bilo završeno i doneli smo odluku. Sada ću ovde provoditi najveći deo vremena i raditi na košarci. Srećan sam kad sam ovde. Kada je čuo za ponudu, sin me je pitao šta čekam. Žena Vera mi je rekla da nam fali samo olimpijska medalja”, nastavio je.

Osvrnuo se i na “kult” reprezentacije.

“Mislim da se tu ne radi o kultu reprezentacije. Sve se menja, pa i odnos prema svemu. Kada sam došao u Nemačku niko nije želeo da igra za reprezentaciju. Ne zbog toga što ne vole svoju zemlju, nego zato što nisu verovali da mogu sa reprezentacijom da ostvare sportse ciljeve. Mislim da većina njih želi da bude u timu sa najboljima i da igra protiv najboljih. O pojmu kulta neću da se bavim, nego ću da se trudim da sa ljudima stvaram malo drugačiji odnos. Jednostavno interes da želim da pobeđujem, da osvajam medalje, da osećam da sam napredovao kao igrač. Mislim da je to vreme u kojem živimo, da je takva razlika”, rekao je.

Pešić će predvoditi naš nacionalni tim već u novembarskom prozoru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, kada će Srbija 25. novembra dočekati Letoniju, dok će tri dana kasnije gostovati Belgiji.

Pešić je kao selektor Jugoslavije doneo veliku radost našoj košarkaškoj naciji, pošto je 2001. godine u Istanbulu ubedljivo osvojio evropsko zlato, dok je godinu kasnije doneo našoj reprezentaciji titulu šampiona na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

Pre toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Evropsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion sveta.

Pešić je na mestu selektora zamenio Igora Kokoškova, koji se nakon neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre vratio u NBA ligu kao pomoćni trener u Dalas Meveriksima.

Slične novosti

Komentari