Home » Marfi razgovarao s Bećirovićem: SAD će djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine

Marfi razgovarao s Bećirovićem: SAD će djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine

Piše INFO

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majklom Marfijem.

Razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Bećirović je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smije ignorisati i da nadležni organi moraju djelovati u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, kao i konačnim odlukama Ustavnog suda BiH.

Ambasador Marfi je istakao da Sjedinjenje Američke Države neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu Republika Srpska. Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.


Takođe, sagovornici su naglasili da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne daju nikakvo pravo na otcjepljenje nijednom entitetu u Bosni i Hercegovini.

Ambasador SAD Majkl Marfi je rekao da će SAD djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine, te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum.

Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine i da ne postoje izvan države Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je rekao da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu politiku.

Tokom razgovora Bećirović se zahvalio za kontinuiranu i snažnu podršku SAD Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu. Takođe, rekao je da okolnosti u našoj zemlji, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD za ubrzanje neophodnih reformi.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je važnost zajedničkog djelovanja demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini sa SAD i drugim strateškim partnerima Bosne i Hercegovine u osiguranju funkcionalne i stabilne Bosne i Hercegovine.

Slične novosti

Komentari