Home » Kurti u poruci Srbima: Sve spremno za zamjenu tablica, ovo je veliki ustupak

Kurti u poruci Srbima: Sve spremno za zamjenu tablica, ovo je veliki ustupak

Piše INFO

„Poštovani sugrađani, nalazim se u centru za registraciju vozila u Prištini i molim za vašu pažnju“, riječima na srpskom u novoj video poruci, ovog puta direktno se premijer Kosova Aljbin Kurti obratio građanima na Sjeveru Kosova.
Kaže da će se od 1. avgusta do 30. septembra u tom, kao i u ostala 33 opštinska centra za registraciju, organizovati proces registracije vozila, a time i „prelaz sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima naše države – tablice sa oznakom RKS“, prenosi KoSSev.

Podsjetio je na nedavnu odluku kosovske vlade o onom što se na Sjeveru tumači kao preregistracija srpskih tablica gradova na Kosovu i Metohiji na tablice „RKS – Republika Kosovo“.

„Kojom se teži uspostaviti zakonitost a time i vladavina prava“, sada kaže kosovski premijer i dodaje: „Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države“.

Upravo radi osiguranja što lakšeg procesa registracije ovakvih vozila, Kurti je naglasio da je učinio „veliki ustupak“, da ne budu podvrgnuta carinjenju.

„Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata na samo jednom vozilu prosječno bila oko 5.000 evra. Isto tako tokom prve registracije se neće tražiti tehnički pregled vozila, a opštine mogu da odluče da odbiju i po 10 evra na ime takse“, saopštava Kurti.

Objašnjava da će kosovski MUP donijeti administrativno uputstvo kojim će se detaljno regulisati svaki korak ka registraciji da bi se građanima olakašale „komplikovane radnje“.

Birokratske procedure neće biti prepreka registraciji i time poštovanju zakona, takođe navodi.

Naglasio je da je ovaj proces registracije od velike važnosti i kao takav je na „korist svima“.

„Vi ćete kroz jednostavan postupak i olakšice registrovati vozila skladno zakonu i pravilima u svojstvu savjesnih građana a vlada će uspostaviti jednakost za kojom težimo svi u svakom segmentu“, zaključio je Kurti.

Video poruka sa Kurtijevog Fejsbuk profila uslijedila je nakon ovonedjeljne odluke kosovske vlade da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra, a takođe i zamjena srpskih ličnih karata sa deklaracionim listom – sve dok se sa njima boravi na Kosovu.

Petković: Srpske tablice nisu nelegalne

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je Kurtiju da srpske tablice na Kosovu nisu nelegalne, već da postoje na osnovu zakona države Srbije i sporazuma iz Brisela, a da je jedino nelegalno Kurtijevo nepoštovanje i gaženje sporazuma.

„Srpske tablice na Kosovu i Metohiji nisu nelegalne, već postoje na osnovu zakona države Srbije i sporazuma iz Brisela. Jedino što je nelegalno jeste Aljbine Kurti, nepoštovanje i gaženje sporazuma, a nikako ‘KM’ tablice! Ova provokacija i pokušaj oduzimanja srpskih vozila neće proći“, napisao je Petković na Tviteru.

Slične novosti

Komentari