Home » Kurti: Problem je pravoslavni fudamentalizam

Kurti: Problem je pravoslavni fudamentalizam

Piše INFO

Premijer Kosova Aljbin Kurti u rekao je da zbog “gorkog iskustva” iz Bosne i Hercegovine neće se dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu jer ne žele da Srbija “kopira model” Republike Srpske.

Na osnovu toga je objasnio zbog čega je teže otići na Kosovo iz BiH nego iz Srbije

– Prije nekoliko godina kada sam obilazio Srebrenicu morao sam dobiti vizu u Ambasadi BiH u Skoplju i dali su mi je samo na pet dana. Imamo mnogo prepreka između Prištine i Sarajeva, ali mislim da te prepreke dolaze samo iz Beograda. Srbija smatra da je Bosna i Hercegovina privremena država i radi na tome da se podijeli putem Republike Srpske. Problem između naših međusobnih odnosa jeste službeni Beograd.Nadam se da sa ovim dogovorom koji smo napravili 3. novembra u okviru Berlinskog procesa, a bila su tri sporazuma i trebaju da se ratifikuj na tri parlamenta, onda ćemo moći sa ličnim kartama da putujemo – objsasnio je on

O Republici Srpskoj nema riječi hvale i smatra da svo zlo dolazi iz Banjaluke.

– Sjećam se tih godina, sredinom devedesetih, kad je napravljen Dejtonski mirovni sporazum i oni koji su bili optimisti rekli su tada da se njime zaustavlja rat i omogućava inkluzivnost. Ali na žalost ta inkluzivnost se degradirala u veto Republike Srpske. Umjesto da se RS integriše u državu, ona je postala suprotno – oružje Beograda protiv cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Trebamo se svi sjetiti da se motiv i cilj Dejtonskog sporazuma svaki dan zloupotrebljava od Banjaluke – rekao je on.

On dalje smatra da je Srbija postala gubernija Rusije, ali da ipak želi dogovor.

– Mi želimo dogovor, idemo u dijalog. Izgleda da Beograd i Vučić ne žele dogovor. Kosovo je normalna država, proglasili smo nezavisnost prije skoro 15 godina i posljednju godinu imali smo najveći istorijski rast. Takođe smo unaprijedili svoju poziciju za 17 mjesta, prema Transparensi internešionalu, kada se tiče borbe protiv korupcije, ali i slobode medija. Što se tiče vladavine prava, prvi smo na Balkanu. Znači Kosovo je normalna država koja ima progres i razvijanje, ali naši odnosi sa Srbijom nisu normalni. To nije do Kosova nego što Srbija nije normalna država. Ona je autokratija koja drži veoma široke i tjesne veze sa Kremljem. Tokom vladavine SNS-a Srbija je postala gubernija Rusije i zato je situacija na Balkanu opasna jer osim što se borimo sa hegemonijom Beograda, tu je i Rusija. Kosovo ima svoju vojsku i policiju i mnogo je demokratičnija država od Srbije, a nezavisnost Kosova je mnogo veće nego u Srbiji koja je zavisna od Rusije. Mi smo po ekonomskom rastu prije Srbije. U Srbiji opozicija ne može pobijediti, a na Kosovu smo kao opozicija dokazali da možemo preuzeti vlast. To je glavni test demokratije. Vi znate da i u Rusiji opozicija nema šanse da pobjedi. Mi jesmo oprezni jer graničimo sa jednom nedemokratskom državom – objasnio je on.

A onda je objasnio zbog čega ne dopušta stvaranje Zajednice srpskih opština i zbog čega mu pada na pamet BiH kada se pokrene to pitanje.

– Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora. Ako Beograda kaže da se to neće desiti onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu – rekao je Kurti za N1.

Slične novosti

Komentari