Home » Kovačević: Srpska glavni akcionar evropskog puta BiH

Kovačević: Srpska glavni akcionar evropskog puta BiH

Piše INFO

Član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta Radovan Kovačević izjavio je da je u razgovoru sa poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu naglasio da je preporuka Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora za BiH rezultat teškog političkog kompromisa predstavnika ključnih unutrašnjih faktora u BiH, tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Naglasio sam i da je Republika Srpska, ali i SNSD kao najveća stranka u BiH, glavni akcionar evropskog puta BiH, čijem uspjehu smo doprinijeli i najvećim parlamentarnim kapacitetom – rekao je Kovačević, koji je ove sedmice sa kolegama iz Parlamentarne skupštine BiH boravio u Evropskom parlamentu u Strazburu.

On je istakao da je na opaske pojedinih kolega iz Evropskog parlamenta da Republika Srpska ugrožava stabilnost BiH i regiona svojim secesionističkim potezima i ugrožavanjem nadležnosti BiH, jasno i glasno rekao da se radi o rigidnoj propagandi i da Republika Srpska ne vuče nikakve secesionističke poteze, već naprotiv, institucionalno i demokratski štiti ustavni poredak BiH i svoja Ustavom zagarontovana prava.

  • Dodao sam i da je uspjeh koji su u BiH domaće snage ostvarile u posljednjih godinu i po najbolji dokaz da je krajnje vrijeme za zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH – naveo je Kovačević na Iksu.

Kovačević je istakao da BiH sa lažnim Šmitom i stranim sudijama u Ustavnom sudu nije suverena zemlja i da je takvo stanje apsolutno nespojivo sa evropskim putem i evropskim vrijednostima.

Slične novosti

Komentari