Home » Konaković: Vučić da podrži rezoluciju ako misli dobro Srbiji i Srbima

Konaković: Vučić da podrži rezoluciju ako misli dobro Srbiji i Srbima

Piše INFO

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković rekao jeje da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ako misli dobro Srbiji i Srbima u regionu, trebalo da podrži donošenje rezolucije u Ujedinjenim nacijama o Srebrenici koje je najavio za 27. april, jer bi tako, kako kaže, doprinio skidanju kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda.

  • Da bi to uradio, za to treba hrabrosti i liderstva koje on u ovom slučaju još nije pokazao – rekao je Konaković za Fenu, reagujući na jučerašnju izjavu predsjednika Srbije koji je rekao da Bošnjaci spremaju rezoluciju o Srebrenici i da će ih u tome podržati zapadne sile, a da će se Srbija tome suprotstaviti.

Konaković je rekao da je “strašna Vučićeva konstatacija da to svijet radi da pokaže da postoje muslimani koje svijet podržava, poredeći to sa trenutnom situacijom u Gazi”.

  • Ne shvata da zaista cijeli svijet to radi zbog ljudskih, civilizacijskih vrijednosti. Mnogo je zemalja širom svijeta koje se sjećaju i obilježavaju genocid, uče djecu šta sa zaista tamo desilo. To ljudi širom svijeta rade zbog budućnosti, a nikako zbog prošlosti. On ponovo genocid naziva tragedijom, zločinom, još uvijek ne koristi tu adekvatnu riječ, a stalno se poziva na neko međunarodno pravo kada govori o drugim temama, dok istovremeno grubo krši međunarodno pravo, ne prizanaje presude sudova sa kojima Srbija ima obavezu sarađivati i zbog svog zakonodavstva. Zbog toga sam siguran da nema dovoljno kredibiliteta kada govori o međunarodnom pravu i po drugim temama – rekao je Konaković.

On je rekao i da BiH danas ima diplomatiju koja će adekvatno odgovoriti na sve aktivnosti Srbije, ali i drugih zemalja.

Komentarišući Vučićevu izjavu da će “razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da bi se smanjile političke tenzije u BiH”, Konaković je ocijenio da bi bilo dobro da predsjednik Srbije, ako ima uticaj na Dodika, traži od njega da prestane sa secesionističkim porukama i aktivnostima.

  • Upozoravo sam više puta i Dodika i ostale političare u Republici Srpskoj da će ovakva politika i njega i entitet voditi u sve dublju izolaciju, što se upravo dešava. Sada ih upozoravam da će sigurno biti još gore ako ovako nastave i da neće donijeti ništa dobro ni sebi lično, ali, nažalost, ni narodu koji živi u Republici Srpskoj – rekao je Konaković.

Slične novosti

Komentari