Home » Konaković je poručio da se radi o trivijalnom dokumentu

Konaković je poručio da se radi o trivijalnom dokumentu

Piše INFO

Lider NiP-a Elmedin Konaković je večeras rekao kako dokumenti koji su se pojavili u medijima vezani za navodni dogovor političkih lidera kod Laktaša ne predstavljaju zajednički stav nego samo promišljanja koja nisu prihvaćena.

Ono što se pojavilo u medijima je jedna strana, nema našeg potpisa, potpisa predsjednika stranaka, kazao je Konaković.

On je rekao da je ono što je dogovoreno da se od Evropske unije zatraži tačan datum pregovora i da će otvaranje pregovora ukoliko se desi biti najveći iskorak u istoriji Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Potvrdio je da je dogovoreno da se u Domu naroda glasa protiv prijedloga zakona SDA i da ide u redovnu proceduru i da su vidjeli da u njemu imaju jedna ili dvije nepravilnosti.

Naveo je da se u CIK-u trenutno nalaze osobe koje su bili savjetnici u SDA, DF i da je saziv CIK-a odbio stotine prigovora, a da sada treba izabrati 3.000 predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora i da se sa tim ne slaže.


–Ovo ništa nije dogovoreno niti potpisano, o svemu je razgovarano. Ima još pet dokumenata – kazao je Konaković gostujući na Face TV.

Rekao je da se većina slaže o pitanju cenzusa jer od niskog cenzusa kreće politička korupcija i da jeste problem lista u RS-u ali da bi to možda i natjeralo sve probosanske stranke da izađu sa jedinstvenom listom.

O obaveznom glasanju je kazao je da je to šokantno pozitivna vijest.

–HDZ zanima izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda. Imaju deset modela. Nismo dogovorili, ovo je dokument interpetacija jedne strane – kazao je Konaković o izboru člana Predsjedništva i ponovio da se radi o trivijalnom dokumentu na kojem nema potpisa predsjednika stranaka.

Pojasnio je da HDZ želi da implementira samo izbor člana Predsjedništva BiH, a da Trojka nije krila da kreće od izmjene Ustava BiH i da želi brisanje prefiksa i da se zato ne nalaze potpisi na dokumentu.

Konaković je dodao da je Bosna i Hercegovina sada 10 posto jača nego prije formiranja vlasti.

Nametanje izbornog zakona
Konaković je rekao da ukoliko koalicija ne uspije naći rješenje Keistijan Šmit, koga institucije ne prihvataju za visokog predstavnika, mora nametnuti izmjene, ali da nema razlike ako ih nametne danas ili 25. februara.

–Ako Šmit nametne, lokalni izbori ove godine ne mogu biti organizovani po tim izmjenama. Riječ je o 100-150 pilot mjesta. Kad smo u Neumu bili blizu dogovora, rečeno je da nas brzo rješenje bez provjere može dovesti da vas ozbiljan softveraš pokrade. Lokalni izbori će biti pilot za izbore 2026. godine – kazao je Konaković.

Potvrdio je i da je Dodik kazao da ako bude nametanje neće razgovarati o izbornom zakonu i da u tom slučaju ide dublje u rupu u kojoj se nalazi jer ne može osporiti institucije BiH.

Ustavni sud
Naveo je da u dokumentu koji se pojavio u javnosti nije navedeno mogu li ili ne moraju biti stranci izabrani u Ustavni sud u Parlamentarnoj skupštini u BiH.

–Ustav BiH definisao je i propisao saziv i odredio mandate stranih sudija. Kad bi bili ludi i htjeli to donijet mandat stranih sudija ne prestaje. Mandat ne prestaje, jedan sudija ima mandat do 2041. godine – kazao je Konaković

Poručio je da u trenutku dok traju napadi nisu za to da stranci napuste Ustavni sud, ali da kada se relaksira situacija može o tome se pričati. Naveo da piše da se donese zakon, a da u zakonu može stajati da stranci idu nekad, ne odu nikad ili bilo šta drugo.

–Ima jaka odrednica koja je kasnije u sugestijama poslana, sve to pod uslovom da ispunimo obaveze ka EU i otvorimo pregovore – kazao je Konaković, prenosi Kliks.

Slične novosti

Komentari