Home » Konaković: Imam lošu vijest za opoziciju, našli smo rješenje da odblokiramo komisije u FBiH

Konaković: Imam lošu vijest za opoziciju, našli smo rješenje da odblokiramo komisije u FBiH

Piše INFO

Predstavnici Trojke i HDZ-a BiH su održali sastanak o važnim pitanjima na federalnom nivou nakon čega je održana press konferencija.

Sastanku su prisustvovali lider HDZ-a Dragan Čović, lider SDP-a Nermin Nikšić, NiP-a Elmedin Konaković i bivši lider Naše stranke Predrag Kojović.
Konaković je poručio kako mu je drago što su na razgovoru akcenat stavili na funkcionalnost entiteta koja je u prethodnom periodu bila otežana zbog komplikovane situacije u parlamentarnim komisijama.

“U Parlamentu podliježemo pritisku najdestruktivnije opozicije ikada, ovo što rade sa blokadama u komisijama. Mi smo maloprije razgovarali i pronašli neka rješenja za ono što blokiraju u dvije komisije. Imam za njih lošu vijest, našli smo rješenje da to odblokiramo. Bit će im žao što su to radili”, poručio je Konaković kazavši da je potrebno “više hrabrosti u donošenju odluka”.

Riječ je najprije o Komisiji za izbor i imenovanje koja bi trebala Predstavničkom domu dostaviti prijedlog za imenovanje Marina Vukoje za ustavnog sudiju, međutim posljednjih nekoliko puta nije bilo kvoruma jer nisu dolazili opozicioni članovi.

Opozicija traži da umjesto imena Marina Vukoje bude predloženo više kandidata. Zbog neispunjavanja tog njihovog zahtjeva, a zbog loše matematike vladajućih, u blokadi je i izbor novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, nakon što je Mirjana Marinković Lepić dala ostavku.

Druga komisija koja je problematična je Zakonodavno-pravna komisija s obzirom na to da mnogi zakoni i prijedlozi ne mogu doći na dnevni red usljed nedostatka kvoruma, tj. nedolaska opozicionih članova komisije.

Novinarima se obratio i Predrag Kojović kazavši da je zadovoljan atmosferom.

“Dotakli smo se teških pitanja, drago mi je da imamo saglasnost i o tim pitanjima, nadam se da će naši partneri iz SNSD-a to prihvatiti jer imamo otvorenu šansu do marta. Kada nam se u martu zatvore vrata, proći će puno vremena prije nego što će se ponovo otvoriti”, kazao je.

Slične novosti

Komentari