Home » Kako je BiH glasala u Savjetu Evrope o prijemu Kosova

Kako je BiH glasala u Savjetu Evrope o prijemu Kosova

Piše INFO

Predstavnici Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope nisu jednoglasno podržali preporuku za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope.

Prisutni članovi iz BiH tokom glasanja u Savjetu Evrope bili su Branislav Borenović (PDP), Sabina Ćudić (NS), Saša Magazinović (SDP) i Snježana Novaković Bursać (SNSD). Peti član iz BiH u Savjetu Evrope je Darijana Filipović (HDZ), ali ona nije otputovala na sjednicu.

Borenović i Novaković Bursać glasali su protiv preporuke, dok su Ćudić i Magazinović podržali ulazak samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope.

Podsjetimo, parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je u Strazburu preporuku da Priština postane član Savjeta Evrope. Preporuka će biti upućena Komitetu ministara spoljnih poslova, koji ima konačnu riječ o prijemu Prištine u Savjet Evrope.

Za preporuku prijema samoproglašene države Kosovo u Savjet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana, 29 je bilo protiv, a 11 je uzdržano, pišu Nezavisne novine.

Kako je glasao Savjet Evrope?
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope dala je večeras, sa 131 glasom “za”, zeleno svjetlo za članstvo samoproglašenog Kosova u ovoj organizaciji.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izvještaja izvijestioca, Dore Bakojani, koja je preporučila zeleno svjetlo za Kosovo. Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nijemac. Takođe, protiv su bila i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan. Crveni taster su pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hercegovine. To je ukupno 29 protiv.

Bilo 11 uzdržanih
Bilo je i 11 uzdržanih i među njima jedan Crnogorac, šestoro Italijana i troje Moldavaca, te jedan Nijemac.

Četvoro predstavnika Grčke, među kojima je i Bakojanijeva, glasalo je za prijem, iako Atina ne priznaje Kosovo. Rumuni, nisu ni došli na glasanje, osim Julijana Bulaija, koji je podržao Prištinu. Ni Jermeni nisu glasali. Obje zemlje ne priznaju Kosovo.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku, i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja, pišu Novosti.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan 16. i 17. maja u Strazburu.

 

Slične novosti

Komentari