Home » Dvije crvene linije svijet djele od rata

Dvije crvene linije svijet djele od rata

Piše INFO

NATO je na tajnom sastanku povukao dve crvene linije čije bi prelaženje moglo da dovede do potencijalne odluke da svoju vojsku pošalje u rat u Ukrajinu, piše italijanski list La Republika.

Pozivajući se na izvore bliske NATO-u, italijanski list piše da je NATO počeo pripreme za rat sa Rusijom. Primer za to je najveća vežba u Evropi od 1988. Steadfast Defender 2024, koja je počela krajem januara ove godine. Oko 90.000 ljudi je uključeno u ove vojne vežbe koje simuliraju sukob sa protivnikom uporedive snage.

Prva crvena linija
La Repubblica navodi da je prva crvena linija rusko probijanje odbrambene linije Ukrajine i umešanost treće zemlje u rat, a to je Belorusija. Ukrajinsko-beloruska granica se proteže na 1.084 km, što predstavlja izazov za ukrajinsku vojsku da kontroliše sve svoje teritorije.

Kako piše italijanski list, ako Minsk bude direktno umešan u rat, njegove trupe i arsenal biće presudni za Moskvu. Ova okolnost može pokrenuti akcije NATO-a u cilju pomoći Ukrajini.

Druga crvena linija
Druga crvena linija su vojne provokacije Rusije protiv baltičkih zemalja, Poljske ili namerni napad na Moldaviju, dodaju izvori, a prenosi La Repubblica.
U februaru je francuski predsednik Emanuel Makron sugerisao da bi zapadne kopnene snage mogle da budu poslate u Ukrajinu. Mnoge članice NATO-a, uključujući generalnog sekretara Jensa Stoltenberga i nemačke zvaničnike, odmah su odbacile tu ideju.

NATO: Svesni smo svega što Rusija radi
Ranije je NATO osudio intenzivnu aktivnost Rusije, koja se sprovodi širom evroatlantskog područja, uključujući teritoriju NATO-a i preko posrednika.

NATO je u saopštenju naveo da je upoznat sa incidentima ruske sabotaže, aktima nasilja, sajber i elektronskim napadima, kampanjama dezinformacija i drugim hibridnim operacijama u Češkoj, Estoniji, Nemačkoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

 

Slične novosti

Komentari