Home » DOBOJ: Glasanje bez prozivanja ruši partijsku disciplinu?

DOBOJ: Glasanje bez prozivanja ruši partijsku disciplinu?

Piše INFO

Predstojeći opšti izbori u BiH biće sprovedeni prema drugačijim pravilima u odnosu na ranije izborne cikluse, a najviše prašine je, uz okretanje glasačkih kutija, podiglo ukidanje ustaljene prakse čitanja naglas imena i prezimena birača prilikom evidencije na biračkom mjestu. I dok nadležni tvrde da je to ispravna odluka, u političkim strankama kažu da to nema smisla.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je, u susret oktobarskim izborima, uvela nekoliko tehničkih novina koje se uglavnom odnose na dužnosti predsjednika i članova biračkih odbora u procesu glasanja te sprovođenja istog na biračkim mjestima.

Pravilnik o sprovođenju izbora usvojen u maju definiše da, između ostalog, glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima kako bi, prema objašnjenju nadležnih u CIK-u, spriječili fotografisanje listića ili takozvani “bugarski voz”, te zloupotrebe u slučajevima kada je biraču potrebna pomoć drugog lica pri glasanju.

Nova pravila više ne poznaju praksu čitanja naglas imena i prezimena glasača nakon pronalaska na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, a dodata je i rečenica da na tom izvodu potpis birača mora odgovarati onom u dokumentima na osnovu kojih je prethodno identifikovan, što je i ranije “provlačeno” kroz pravilnike.Da je veći dio promjena dobar smatra Dario Jovanović, direktor projekta u Koaliciji “Pod lupom”, koja godinama prati procese u BiH.

– U Pravilnik je uvršteno mnogo preporuka na kojima duže insistiramo. Ukidanje izgovaranja imena može pomoći da politički subjekti neće voditi paralelnu evidenciju preko svojih članova biračkih odbora ili posmatrača o tome ko je izašao, ko ne, a kako bi na njih vršili pritisak da izađu i glasaju što se dešavalo, tako da smatram da je ovo korak naprijed – istakao je Jovanović za “Glas”.S druge strane, u političkim partijama smatraju da to novo pravilo nema smisla, posebno u okviru priče o podizanju transparentnosti procesa.- Izmjene izbornih pravila trebalo bi da idu u pravcu davanja većih mogućnosti posmatračima da nadgledaju taj proces kako bi se obezbijedila regularnost, a ukidanje prakse čitanja imena naglas smanjuje mogućnost posmatračima da prate sve. Određuju im se gdje će sjedjeti.

Do sada su mogli da, kada čuju ime i prezime, vide da li je to ta osoba, ako je poznaju, te ukažu na eventualne nepravilnosti. Sada ne mogu ni to – ocijenio je za “Glas” potpredsjednik SP-a Srđan Todorović.Nova pravila definišu i da uoči izbornog dana na redovnim biračkim mjestima bi trebalo da, uz izvode, listiće i kutije, te postere sa uputstvima za glasanje, bude i štambilj za dodatnu zaštitu glasačkih listića. Takođe na vidnom mjestu trebalo bi da bude objavljen i spisak članova biračkog odbora sa naznakom političkog subjekta koji ih je nominovao.Nakon identifikacije i potpisa, član odbora na svaki glasački listić, stavlja otisak štambilja, potpisuje se i daje biraču koji nakon glasanja u kutiju mora da ubaci sve listiće. U slučaju da ne dođe do toga, član odbora zadužen za kontrolu glasačke kutije je dužan da birača opomene, a ako birač pokuša da u kutiju ubaci listić koji nije izdat na biračkom mjestu, glasanje se prekida, obavještava policija i oduzima listić.PDL obrasci.

Novim pravilnikom su promijenjena i pravila kada je riječ o glasanju osoba kojima je tom prilikom potrebna pomoć drugog lica. U tim slučajevima će, kako su naveli, biti potrebni dodatni dokazi i korišćeni posebni PDL obrasci.

Izvor:Glas Srpske

Slične novosti

Komentari