Home » Djeci mlađoj od 15 godina dato 420 doza HPV vakcina

Djeci mlađoj od 15 godina dato 420 doza HPV vakcina

Piše INFO

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) teče zadovoljavajućim tempom, a do sada je dato 420 doza djeci mlađoj od 15 godina, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
U Institutu su dodali da je iskorišteno i 70 doza za starije od 15 godina koji plaćaju HPV vakcinu.

“Jedna doza HPV vakcine košta 210 KM, a potrebno je primiti dvije u razmaku od godinu dana. Postoji veliko interesovanje osoba starijih od 15 godina za vakcinaciju”, istakli su u ovoj ustanovi.

Za vakcinaciju protiv HPV-a, koja je za djecu od 11 do navršenih 15 godina u Srpskoj besplatna, potrebno je obaviti pregled kod ljekara porodične medicine, nakon čega se izdaje potvrda koja vrijedi 24 časa.

Iz Instituta su naglasili da se trenutno ne razmišlja o pomijeranju granice za besplatnu vakcinaciju sa 15 na 19 godina.

Banjalučanka Sanja Švraka odlučila je da vakciniše svoju četrnaestogodišnju kćerku jer, kako kaže, prevencija je najbolji put do zdravlja.

“Odlučila sam se na ovaj potez, jer ipak je riječ o vakcini koja može da smanji rizik od raka grlića materice, a kada je već imamo na raspolaganju i besplatna je, zašto da ne”, rekla je Švraka.

Najnovija istraživanja pokazala su da HPV vakcina može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto.

To je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svijetu, a godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ranije su poručili da će Vlada Republike Srpske u naredne tri godine obezbjeđivati po 10.000 doza HPV vakcine koje će biti besplatne za djevojčice i dječake uzrasta od 11 do 14 godina.

Slične novosti

Komentari