Home » Dačić: Opet neće biti sjednice SB UN-a o NATO agresiji

Dačić: Opet neće biti sjednice SB UN-a o NATO agresiji

Piše INFO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da se sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija o NATO agresiji na SR Јugoslaviju najvjerovatnije opet neće održati.

Dačić je rekao da je jutros bio spreman da krene u Njujork, ali da je Francuska najavila da će opet tražiti proceduralno glasanje, zbog čega se, kako smatra, sjednica neće održati.

Na ponovljeni zahtjev Rusije, Јapan je za danas zakazao sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o NATO agresiji na SRЈ.

  • Sjednica vjerovatno danas neće biti održana, i ne znamo da li će uopšte biti održana. Rusija je zaprijetila da će svaku sjednicu da priča o agresiji i da će svaku sjednicu da koristi za proceduralno glasanje – dodao je Dačić.

Ukazao je na to da Rusija juče nije odobrila plan aktivnosti SB za april, tako da Srbija sada ulazi u odnose između velikih sila, što Srbiji nije bio cilj.

  • Htjeli smo da kažemo našu istinu o agresiji na Srbiju i spremni smo da i dalje kada ta sjednica bude zakazana i ako bude zakazana učestvujemo u tome – naveo je Dačić.

Na sjednici SB UN održanoj 25. marta, na dnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRЈ jer je 12 članica tog tijela bilo uzdržano, a tri – Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za raspravu o toj temi.

Povodom odluke političkog komiteta Paralamentarne skupštine Savjeta Evrope o usavajanju mišljenja Dore Bakojani, kojom se preporučuje članstvo tzv. Kosova u Savjet Evrope, Dačić je ponovio da je ta odluka sramotna i skandalozna i da je to još jedan dokaz sunovrata međunarodnog prava.

Prema njegovim riječima, odluka Političkog komiteta PS SE za Srbiju nema nikkavu važnost budući da je narodna skupština Srbije proglasila ništavnim akt Kosova o proglašenju nezavisnosti.

“Dora Bakojani nije govorila istinu”

Kada je riječ o glavnoj izvjestiteljki za tzv. Kosovo u Savjetu Evrope Dori Bakojani, Dačić je istakao da nije govorila istinu kada je rekla da će Priština imati tri uslova bez prijema u SE – zemljište Dečana, drugo, formiranje ZSO i treće, da prestane eksproprijacija u srpskim opštinama.

Kako je ocijenio, Zapad se dogovorio sa Aljbinom Kurtijem da za ulazak u Savjet Evrope samo sprovede odluku da se zemlja u katastar upiše na Visoke Dečane što znači da se Priština nagrađuje za nešto što pripada tom manastiru 700 godina.

  • Pa što to niste rekli prije mjesec dana? Zanimljivo je da kada se (Aleksandar) Vučić i ja sastanemo s Grcima insistiraju da mi govorimo da mi poštujemo teritorijalni integritet Grčke na moru, kopnu, i u vazduhu. A Dora Bakojani nije obična političarka, to je sestra grčkog premijera Micotakisa. To je jedna neprincipijalna odluka, Srbija to nije zaslužila – zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Slične novosti

Komentari