Home » “Čovjek ne može biološki da prehrani svoju porodicu po najminimalnijim normama”

“Čovjek ne može biološki da prehrani svoju porodicu po najminimalnijim normama”

Piše INFO

Sve manje građani razmisljaju o voću i povrću jer je brojnim stanovnicima i hljeb postaje luksuz. U trgovina jedan kilogram u zavisnosti od vrste, košta oko 3,50 KM, čak i više.

Mjesečna zarada većine građana BiH svela se uglavnom na kupovinu osnovnih životnih namirnica i plaćanje režija. Slična su iskustva Banjalučana i Sarajlija.

Oglasili su se iz Udruženja za zaštitu potrošača. Kažu, zbog trenutnog zamrzavanja cijena pojedinih artikala potrošači u BiH imaju problem. Pokušaji nadležnih da zaustave rast cijena nisu se pokazali bar do sada efikasnim, jer i dalje imaju uzlaznu putanju, smatraju mnogi.

-Cijene hrane su problematične kompletne dakle udio hrane u iznosu potrosačke korpe je 44 odsto, dakle potrošačka korpa za jednu porodicu od četiti člana je 2.900 KM, prosječna plata 1.300. Dakle, za jednu prosječnu platu čovjek ne može bukvalno biološki prehraniti svoju porodicu pod nekim najosnovnijim najminimalnijim normama i mislim da je to naš osnovni problem – rekao je Marin Bago, predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”.

Mišljenje da tzv. zaključavanje cijena, nije rješenje, dijeli i ekonomski stručnjak, Sanel Halilbegović.

-Apsolutno nigdje nikakve veze, nigdje nikakave analitike. Evo da počnemo ne sa ekonomskog aspekta nego sa aspekta recimo zdravlja običnog čovjeka je li ima jedan proizvod svježeg voća, povrća na tim listima, naravno da nema – rekao je.

Problem je i uvoz hrane. BiH uvozi 80 % hrane. U međuvremenu dvije prosječne plate ne mogu iznijeti minimum potrošačke korpe, piše N1.

Slične novosti

Komentari