Home » Čović: Pravljene “vještačke vlasti” na nivou BiH moglo da dovede do blokiranja procesa

Čović: Pravljene “vještačke vlasti” na nivou BiH moglo da dovede do blokiranja procesa

Piše INFO

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je izborni rezultat SNSD-a nezamjenjiv i da bi eventualno pravljene “vještačke vlasti” na nivou BiH moglo da dovede do blokiranja procesa.
Čović je rekao da su za njega stvari jednostavne i da se, ako se stvarno želi naći rješenje i prilagodi jezik sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, to može učiniti.

“To sam kao stav prenio i svojim sagovornicima. Rezultat koji je ostvario SNSD je nezamjenjiv”, rekao je Čović i ponovio da je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dobila 100.000 glasova više od drugih kandidata, a da Dodik ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je dodao da je moguće napraviti “vještačku vlast” ali da se boji da bi to dovelo do blokiranja procesa u trenuktu kada se iščekuje kandidatski status i da opet neće ništa funkcionisati.

“Mi želimo da nova vlast bude u stanju upućivati stotine zakona Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima gdje ćemo se ponašati kao koalicija”, rekao je Čović za “Večernji list”.

On je naveo da mu je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao da garantuje da će BiH do kraja godine imati kandidatski status ukoliko se formira Vlada Federacije BiH, Savjet ministara, usvoji budžet i na dnevni red stave evropski zakoni.

Čović je dodao da je sa SDA “puklo” jer je ova stranka izigrala Mostarski sporazum iz 2020. godine koji je ovjeren uz medijaciju međunarodne zajednice.

“Nije stalo samo na tome, nego je to grubo kršenje potpisanog sporazuma, odnosno izigravanje dogovora sjevsno sa njihove strane preneseno u javnost, na društvenim mrežama, što se prenijelo i na nepovjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH”, dodao je Čović.

Slične novosti

Komentari