Home » Bećirović sa Sunakom: Britanija snažno podržava suverenitet BiH

Bećirović sa Sunakom: Britanija snažno podržava suverenitet BiH

Piše INFO

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i premijer Velike Britanije Riši Sunak razgovarali su danas u Londonu o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Riječ je o jednom od najvažnijih sastanaka zvaničnika BiH s ključnim liderima Zapada u posljednjoj deceniji, ali i jasan pokazatelj neupitne podrške državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima”, saopšteno je iz Bećirevićevog kabineta.

Navodi se da je Bećirović informisao premijera Sunaka “o opasnosti antidejtonskog djelovanja koje ugrožava mir i ruši ustavni poredak BiH”.

On je, pored ostalog, rekao da je izuzetno važna podrška Ujedinjenog Kraljevstva s ciljem osiguranja mira, stabilnosti i zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodaje se i da je premijer Riši Sunak rekao da Britanija snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da će preduzeti dodatne korake s ciljem zaštite mirovnog procesa i sigurnosti građana Bosne i Hercegovine.

Bećirović je izrazio zahvalnost britanskoj vladi na kontinuiranoj pomoći Bosni i Hercegovini, kao i na programima pomoći u sprovođenju ekonomskih reformi, jačanju demokratije i reformi vladavine prava.

Slične novosti

Komentari