Home » Zelenski ima novi veliki problem

Zelenski ima novi veliki problem

Piše INFO

Nakon pune dvije godine rata stanje ukrajinske vojske vratilo se skoro na početak – opet nedostaje svega. Ali, Ukrajina ima još jedan problem.

Sada je već opštepoznato da ukrajinskoj vojsci ponestaje artiljerjske municije i protivvazdušnih raketa, kao i da ta pomoć neće skoro, em jer je blokirana u Kongresdu, em su evropski političari prespori u rješavanju tog problema.

Rusi to znaju i napadaju svom snagom, dok Ukrajinci moraju da štede. Napadi su masovni, a zvanična Moskva za to ne haje ni za broj žrtava na svojoj strani. Po podacima britanskog ministarstva odbrane, ruska vojska gubi najmanje oko 1.000 ljudi dnevno.

Nažalost, prenosi Index, problemi ukrajinske vojske nisu samo logistički. Novi glavni zapovjednik general Oleksandar Sirski nije baš srećno preuzeo dužnost. Već sama smjena nekadašnjeg glavnog zapovjednika Valerija Zalužnog nije prošla glatko.

Tim prije što predsjednik Volodimir Zelenski nikad nije potpuno jasno objasnio zašto ga je smijenio.

Prije nove dužnosti general Sirski bio je zapovjednik kopnene vojske pa ne može reći da nije upoznat sa stanjem na frontu. Osim što je porijeklom Rus, Sirski nije omiljen među Ukrajincima i zato što je upravo on bio glavnokomandujući ukrajinskom kontraofanzivom koja, osim velikih gubitaka, nije postigla ništa.

Uprkos tome, Zelenski ga je unaprijedio.

Na novu dužnost general Sirski stupio je taman u trenutku pada Avdejivke. I opet, kao bivši zapovjednik kopnene vojske, nije mogao reći da on nije saučesnik u krivici za to.

Sirski je krivce našao u zapovjednicima jedinica koje su branile Avdejevku, pa je na Telegramu objavio da “neki zapovjednici ne nadziru situaciju, a njihove akcije i komande direktno ugrožavaju život i zdravlje njihovih podređenih”.

Nakon što je Sirski iz Glavnog štaba maknuo sve ljude Zalužnog, sad je krenuo u čistku i srednjeg zapovednog kadra. To je izazvalo revolt jer se mnoge od tih jedinica s tim zapovednicima bore od februara 2022, prenosi b92.

Odgovor na smjene bila je masovna peticija upućena Zelenskom da smjeni Sirskog i vrati Zalužnog. Zelenski je u u početku podržao Sirskog izjavama kako “ima slobodne ruke za kadrovske promjene”. Ali, kad su krenuli protesti, malo je reterirao u strahu da će se nezadovoljstvo novim glavnim zapovjednikom prenijeti i na njega.

Stoga su krenula nagađanja da smjena Sirskog nije nemoguća. Pa tako i neki poslanici u ukrajinskom parlamentu na društvenim mrežama već objavljuju postove kako će Sirskog zamijeniti osoba koja ga je zamijenila i na mjestu zapovjednika kopnene vojske – general Oleksandar Pavljuk.

Ako ruske snage nastave da napreduju, a pobuna protiv Sirskog ojača, ništa nije nemoguće.

Slične novosti

Komentari