Home » Ustavni sud BiH nema legitimitet – poziv stranim sudijama da podnesu ostavke

Ustavni sud BiH nema legitimitet – poziv stranim sudijama da podnesu ostavke

Piše INFO

Nakon penzionisanja sudije Zlatka Kneževića, od naredne godine u Ustavnom sudu BiH neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske, dok je drugi hrvatski sudija čeka na izbor u Parlamentu FBiH. U Ustavnom sudu od Nove godine ostaju dvoje bošnjačkih i jedan hrvatski sudija, te tri stranca – Nijemica, Albanac i Švajcarkinja. Iz Republike Srpske rečeno je da Srpska neće imenovati dvojicu sudija u krnji Ustavni sud BiH sve dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu i okončan mandat stranih sudija. Poručeno je da ovakav sud nema legitimitet.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić pozvao je strane sudije u Ustavnom sudu BiH da podnesu ostavke i povuku se iz rada te institucije, jer je njihovo djelovanje, između ostalog, prepreka članstvu BiH u EU, ali i aktivnostima političkih predstavnika entiteta i naroda u vezi s tim.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da legitimnost Ustavnog suda BiH prestaje penzionisanjem Kneževića, jedinog preostalog sudije iz Republike Srpske, te navela da je taj proces započeo još ranije, izmjenom pravilnika bez saglasnosti i prisustva svih sudija.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je Ustavni sud BiH najveći rušilac BiH, jer je svojim odlukama direktno urušio Dejtonski mirovni sporazum.

Karan je istakao da su sudije ovog suda postale nelegitimne kada su donijele prvu odluku van Ustava i izašle van okvira Dejtonskog sporazuma, koji ih je stvorio samo da štite dejtonske principe.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da sastav Ustavnog suda BiH od 1. januara vrlo dobro ilustruje situaciju u zemlji i karakteriše je kao potpuno nefunkcionalnu.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić rekao je da BiH kao protektorat ne može biti član EU i da učešće bilo kojeg stranca u organima vlasti ne može obezbijediti potpuni suverenitet.

Pravnik Ognjen Tadić istakao je da je praksa zloupotrebe Ustavnog suda BiH radi revizije i rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma morala biti prekinuta.

  • Neophodan je politički dogovor koji bi omogućio odlazak stranih sudija i dovođenje Ustavnog suda BiH u redovne ustavne tokove putem usvajanja zakona koji bi uredio i procedure tako da ne mogu biti predmet bilo čije proizvoljne volje, pa ni samih sudija Ustavnog suda – rekao je Tadić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je dobro da Republika Srpska insistira na tome da iz Ustavnog suda odu strane sudije i da treba istrajati da se te stvari istjeraju na čistinu.

Slične novosti

Komentari