Home » Putin predložio kandidata za premijera Rusije

Putin predložio kandidata za premijera Rusije

Piše INFO

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je danas Državnoj dumi prijedlog o kandidaturi Mihaila Mišustina za premijera Rusije.

“Predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin podnio je Državnoj dumi prijedlog o kandidaturi Mišustina Mihaila Vladimiroviča za mesto premijera”, napisao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

Volodin je najavio da će Duma danas raspravljati o kandidaturi Mišustina.

Prema njegovim riječima, tokom rasprave o kandidaturi važno je da se dobiju odgovori na pitanja o tome kako će se rješavati zadaci koje je postavio predsjednik Vladimir Putin kada je riječ o demografskoj politici, podršci porodicama sa djecom, jačanju tehnološkog suvereniteta i povećanju odbrambene sposobnosti zemlje.

Mišustin je bio šef Federalne poreske službe od 2010. do 2020. godine, kada je 16. januara postao premijer Rusije.

Prema ruskim zakonima, premijera imenuje predsjednik nakon što njegovu kandidaturu odobri Državna duma.

Novi premijer najkasnije nedjelju od imenovanja podnosi predsjedniku prijedlog o strukturi federalnih organa izvršne vlasti, a u roku od 14 dana predsjednik vlade podnosi Državnoj dumi na odobrenje kandidature potpredsjednika vlade i ministara, osim šefova bezbednosnog bloka i Ministarstva spoljnih poslova, za koje važi posebna procedura.

Ministre odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, ministra za vanredne situacije i spoljne poslove, kao i šefa Fereralne službe bezbednosti imenuje predsjednik Rusije nakon konsultacija sa Savjetom Federacije, gornjim domom parlamenta.

Putin je u utorak na ceremoniji inauguracije u Velikom kremaljskom dvorcu položio zakletvu i zvanično postao predsjednik Rusije u petom mandatu.

Slične novosti

Komentari