Home » Piloti aviona sa 153 putnika spavali tokom leta

Piloti aviona sa 153 putnika spavali tokom leta

Piše INFO

Dvojica indonežanskih pilota spavali su skoro 30 minuta za komandama aviona koji je sa više od 150 putnika leteo za DŽakartu, pokazuju rezultati istrage.

Pilot i kopilot zaspali su tokom leta aviona kompanije “Batik er” koji je 25. januara letio iz grada Sulavesija na jugoistoku Indonezije prema glavnom gradu Indonezije DŽakarti, navedeno je u preliminarnom izveštaju Nacionalnog komiteta za bezbednost saobraćaja (KNKT), prenosi Gardijan.

Napominje se da je tokom incidenta došlo do niza grešaka u navigaciji, ali da su 153 putnika i četiri stjuardese “erbasa” A320 nisu povređeni tokom leta koji je trajao dva sata i 35 minuta.

Piloti koji su učestvovali u incidentu 25. januara privremeno su suspendovani, dodaje se u saopštenju.

U izveštaju KNKT navodi se da je oko 90 minuta nakon što je avion poletio, kapetan zatražio dozvolu kopilota da se odmori neko vrijeme, što je on odobrio.

Kopilot je tada preuzeo komandu nad letjelicom, ali je i on potom zaspao nehotice zaspao.

Nekoliko minuta nakon poslednjeg snimljenog prenosa kopilota, Centar oblasne kontrole leta u DŽakarti pokušao je da kontaktira letelicu ali nije dobio odgovor.

Pilot se probudio 28 minuta nakon posqednjeg snimljenog prenosa i shvatio da njegov kopilot spava i da letjelica nije na ispravnoj putanji leta.

Odmah je probudio svog kolegu, odgovorio na pozive iz DŽakarte i ispravio kurs, navodi se u izvještaju.

Generalna direktorka indonežanskog odseka za vazdušni saobraćaj Marija Kristi Endah Murni rekla je da će to telo sprovesti istragu i pregled noćnog leta u Indoneziji u vezi sa upravljanjem rizikom od umora za “Batik er” i sve operatore leta.

Slične novosti

Komentari