Home » Odobren plan za ispuštanje milion tona radioaktivne vode iz Fukušime

Odobren plan za ispuštanje milion tona radioaktivne vode iz Fukušime

Piše INFO

Japanski nuklearni regulator dao je danas odobrenje tokijskom elektroenergetskom preduzeću “Tepko”, koje upravlja uništenim postrojenjem nuklearne elektrane “Fukušima”, da počne da ispušta više od milion tona radioaktivne vode.

Odobrenje japanskog regulatora je poslednji korak potreban za početak tog procesa, prenio je Rojters.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas da su samo jedan ili dva člana tima od 11 međunarodnih stručnjaka koji su dali odobrenje za ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz “Fukušime” možda zabrinuti zbog toga procesa.

Grosi je rekao da je izvještaj međunarodnih eksperata besprekorno sačinjen. Radna grupa koju je osnovala IAEA 2021. godine za ispitivanje bezbednosti plana Japana da ispusti radioaktivnu vodu iz postrojenja koje je uništio cunami prije više od decenije, uključuje i članove iz Argentine, Australije, Kanade, Francuske, Maršalskih ostrva, Južne Koreje, Rusije, Velike Britanije, SAD i Vijetnama.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u utorak da je odobren plan Japana jer bi ispuštanje radioaktivne vode imalo zanemarljiv uticaj na životnu sredinu.

Vlada Južne Koreje saopštila je danas da je saglasna sa planom da Japan ispusti prečišćenu radiokativnu vodu iz “Fukušime”.

Vlada je navela da je Seul sproveo sopstvenu procjenu toga procesa i da je zaključio da radioaktivni materijal ispunjava međunarodne standarde za ispuštanje u okean.

Kina će zabraniti uvoz hrane iz oko jedne petine japanskih prefektura iz bezbjednosnih razloga, saopštila je danas kineska carina, navodeći japansko ispuštanje radioaktivne vode u okean.

Kina je najveći kupac japanskih morskih plodova. Kineska carina je saopštila da će kontinuirano pratiti radioaktivne supstance radi obezbjeđivanja bezbijednosti hrane uvezene iz Japana.

Kina je već sedmicama javno izražavala snažno protivljenje planu Japana da ispusti tretiranu radioaktivnu vodu iz “Fukušime” u okean.

Slične novosti

Komentari