Home » Izbjegnuta blokada američke vlade, u privremenom budžetu nema novca za pomoć Ukrajini

Izbjegnuta blokada američke vlade, u privremenom budžetu nema novca za pomoć Ukrajini

Piše INFO

Američki Kongres usvojio je zakonski prijedlog za privremeno finansiranje vlade, nekoliko sati uoči isticanja godišnjeg budžeta u ponoć. Na taj način omogućeno je da vladine službe ostanu otvorene i nastave da obavljaju svoje poslove i poslije 1. oktobra. Ova mjera ne obuhvata dodatnu pomoć Ukrajini koju je Bijela kuća tražila.


Zakon, koji je pola sata prije isticanja roka potpisao predsjednik Džozef Bajden, predviđa finansiranje vlade do 17. novembra, što će članovima Kongresa omogućiti da pregovaraju o punom budžetu za fiskalnu 2024. godinu koja danas počinje, prenosi Glas Amerike.

Ova privremena mjera, osim finansiranja vlade, obuhvata i novac za katastrofe, ali ne i za dodatnu pomoć Ukrajini koju je Bijela kuća tražila.

Privremeno finansiranje vlade u Senatu je u subotu uveče podržalo 88 senatora, dok je devet bilo protiv.

Prethodno je Predstavnički dom usvojio isti prijedlog većinom od 335 prema 91, a za prijedlog je glasalo više demokrata (svi osim jednog) nego republikanaca.


U SAD zakonski prijedlog moraju da usvoje oba doma Kongresa prije nego što ga potpiše predsjednik.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin Mekarti zakazao je glasanje u Donjem domu Kongresa nekoliko sati prije četvrtog djelimičnog zatvaranja vlade u posljednjih deset godina.

Mekarti se time suprostavio desničarima u Republikanskoj stranci koji su insistirali na tome da bilo koji zakonski prijedlog bude usvojen samo glasovima republikanaca i sada bi mogli da pokrenu proceduru za Mekartijevu smjenu.

Šta znači blokada vlade
Da Kongres nije usvojio zakon o finansiranju vlade, od nedjelje u ponoć stotine hiljada vladinih službenika u SAD bilo bi poslato na prinudni odmor.

Komisija za hartije od vrijednosti bi obustavile većinu regulatornih aktivnosti, a zatvorila bi se i Američka služba za nacionalne parkove, navodi Rojters.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi zatvaranje vlade ugrozilo ekonomski napredak, obustavljanjem ključnih programa za mala preduzeća i djecu, i da bi moglo da odloži ključne infrastrukturne radove.

Djelimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u posljednjoj deceniji, a uslijedilo bi samo četiri mjeseca nakon što je savezna vlada SAD zbog spora u Kongresu bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da izmiruje obaveze od 31 bilion dolara, navodi Rojters.

Slične novosti

Komentari