Home » Escobar: Odluka o formiranju Zajednice srpskih opština će biti primjenjena

Escobar: Odluka o formiranju Zajednice srpskih opština će biti primjenjena

Piše INFO

Odluka o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu će biti implementirana, izjavio je 1. decembra specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar na online konferenciji u organizaciji Atlantskog savjeta.

On je rekao da je to jedna od obaveza u okviru dijaloga Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije.

“To je pravno obavezujuća odredba. Ona je pravno obavezujuća za Srbiju, za Kosovo i za EU i upravo zbog toga što podržavamo dijalog, to je i naša obaveza. Tako da da, trebalo bi da bude implementirana i bit će implementirana”, rekao je Escobar.

On je rekao da se nada da će Vlada u Prištini to “vidjeti kao mogućnost” i ukazao na to da postoje modeli u Evropi koji omogućavaju kolektivna prava za manjine.

Escobar je istakao podršku SAD-a Kosovu rekavši da ne postoji država na svijetu koja više podržava Kosovo od Sjedinjenih Država.

“Naša posvećenost Kosovu, njihovoj suverenosti, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i bezbjednosti je čvrsta. To je partnerstvo sa narodom te države i mi ih nećemo napustiti”, rekao je Escobar.

On se tako osvrnuo na kritike iz Prištine da se vrši pritisak na Kosovo, dok se istovremeno sprovodi politika kako bi se zadovoljio Beograd.

Formiranje ZSO-a je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine između Beograda i Prištine, ali aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti smatra da se opštine ne mogu organizovati po etničkom principu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je stava da je formiranje ZSO-a uslov za povratak predstavnika Srba u kosovske institucije, dok je premijer Kosova naveo da povratak Srba u institucije ne može biti političko, nego pravno i ustavno pitanje.

O ulozi SAD-a u dijalogu i preuzimanju vodeće uloge
Escobar je govorio i o nedavnom sporazumu Srbije i Kosova o registarskim tablicama i o ulozi SAD-a u pregovaračkom procesu.

“Sporazum koji su postigli Srbija i Kosovo o registarskim tablicama prošle sedmice smatram važnim za smanjenje tenzija. Naša pozicija je oduvijek bila da umjesto da radimo na pojedinačnim pitanjima koje stvaraju tenzije, sva ta pitanja treba da budradio slu u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU”, rekao je Escobar.

Slične novosti

Komentari