Home » Dodik: Nećemo prihvatiti sankcije Rusiji bez obzira šta od nas očekivali

Dodik: Nećemo prihvatiti sankcije Rusiji bez obzira šta od nas očekivali

Piše INFO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će sutra u Istočnom Sarajevu razgovarati sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji nosi poruke za kandidatski status BiH.

Rekli smo da to hoćemo, ali je ovo pomalo neka vrsta spekulisanja. U svakom slučaju uvažavam Varheljija i sutra ću sa njim razgovarati, rekao je Dodik danas novinarima u Kotor Varošu.

On je upitao koja je to EU koja kaže da BiH može imati kandidatski status ali će ostati nelegalni visoki predstavnik Kristijan Šmit, kao i sudije Ustavnog suda BiH.

– Kada pričaju istinu, da li kada govore o vladavini prava il` da treba da ostane visoki predstavnik? To ću sutra pitati na sastanku – istakao je Dodik.

On je dodao da je EU partner sa kojim treba sarađivati, ali da Republika Srpska neće prihvatiti uvođenje sankcija Rusiji.

– To pitanje neće biti stavljeno na sto i nećemo prihvatiti sankcije Rusiji bez obzira šta od nas očekivali. To što oni vode rat sa Rusijom, ne treba da mi trpimo zbog toga – rekao je Dodik.

On kaže da ne želi da srpski narod ostane zabilježen u istoriji da je uveo sankcije Rusiji.

Kada je riječ o formiranju vlast BiH, Dodik, koji je lider SNSD, ponovio je da postoji politički dogovor sa HDZ BiH, kojeg se pridržava.

– Što se mene tiče, mogu da razgovaram sa partijama “osmorke”, a što se tiče SDA i Bakira Izetbegovića vidimo namjere da prigrle opoziciju iz Republike Srpske u vlast na nivou BiH da bi se što više destabilizovala Srpska. Poručujem mu da će tada više stabilizovati Srpsku u opredjeljenju da napusti BiH – zaključio je Dodik.

“Jedinstvom se predstaviti na nivou BiH”
Lider SNSD Milorad Dodik ocijenio je danas da bi formiranje vlasti na nivou BiH sa strankama opozicije iz Republike Srpske bilo loše za BiH koja je neuspješna, nefunkcionalna i gotovo propala.

Dodik je istakao da Republika Srpska mora jedinstvom da se predstavi na nivou BiH.

– Najbolje bi bilo da se republički interesi zajednički predstavljaju na nivou BiH, a ne oni koji nisu dobili podršku naroda – rekao je Dodik novinarima u Kotor Varošu povodom današnjeg sastanka predstavnika opozicije iz Srpske – SDS, PDP i liste “Za pravdu i red” sa rukovodstvom SDP BiH u Sarajevu na kojem će biti razgovarano o izboru delegata u Dom naroda BiH iz Srpske, te o formiranju vlasti na nivou BiH bez SNSD.

Kada je riječ o saradnji SNSD i institucija Republike Srpske sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, Dodik je podsjetio da institucije Srpske imaju saradnju i sa onima koji nisu iz SNSD.

– Banjaluka je grad koji traži da se rješavaju problemi. Ako opozicija misli da ne treba biti saradnje sa institucijama Srpske, onda će to biti na štetu Banjaluke – naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je sa Banjalukom sprovedeno nekoliko akcija, a da joj predstoji organizovanje “Srpska opena” kako bi bila dobar domaćin.

– Meni ne predstavlja problem da sarađujem sa Stanivukovićem na ovakvim projektima, a šta misle njegovi iz opozicije to je njihov problem – zaključio je Dodik.

Slične novosti

Komentari