Home » Dodik komentarisao najavu Šmita o mogućnosti nametanja Izbornog zakona BiH

Dodik komentarisao najavu Šmita o mogućnosti nametanja Izbornog zakona BiH

Piše INFO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska ne može da prihvati da živi u uslovima nametnutih propisa, poručujući da Kristijan Šmit nema ništa sa izbornim procesom u BiH.

Komentarišući najavu Šmita o mogućnosti nametanja Izbornog zakona BiH, Dodik je rekao da ako prođe ovo nametanje, Šmit tu neće stati i nametnuće i zakon o imovini, što je nedopustivo.

– Šmit nema ništa ni sa imovinom ni sa izbornim procesom, to je vlasništvo naroda koji žive u BiH. Ako krenete na to, onda mi moramo preduzeti mjere, a mi smo rekli koje ćemo mjere preduzeti – poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da bi eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona predstavljalo “poništenje svih izrečenih vrijednosti do sada, pa i onih o EU o kojima smo slušali, pogotovo u posljednje vrijeme kada su dali BiH pregovarački status”.

– Onda je to sve laž. Neko laže debelo ovdje. Ili se radi o tome da se nekoliko dana nakon odluke u Briselu pojavljuje neko ko to sve ruši, a ruši taj koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koji isključivo sluša američkog amabasadora u BiH Majkla Marfija i njih dvojica u jednoj patološoj simbiozi pokušavaju da nametnu što veće zlo svim narodima u BiH – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da nigdje na svijetu nema zemlje u kojoj bi stranac ili neko strano tijelo regulisalo izborni proces.

– Šmit pokušava da opravda svoju platu od 25.000 evra i nahrani sujetu Marfija – rekao je Dodik.

“Srpska mora ostati vlasništvo onoga što je njeno pravo”
Predsjednik Srpske Milorad Dodik naveo je da je neprihvatljivo reagovanje Majkla Marfija na HDZ prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

– Otkud njemu pravo da o tome govori. Politički subjekti u Srpskoj postoje zato što imaju pravo da predlože. I mi ćemo sada predložiti jedan zakon. Glavni problem nije u Srpskoj, problem je u FBiH izmeži Htvata i Bošnjaka o izboru člana Predsjedinštva i to se ne može da riješi – rekao je Dodik komentarišući reagovanje iz Ambasade SAD na HDZ prijedlog.

Govoreći o CIK rekao je da je ono uzurpatorsko tijelo koje nema pravo da provede izbore za lokalni nivo na području Srpske i Federacije, piše RTRS.

– CIK nema pravo da provede republičke izbore narodnih poslanika, nema pravo da bira predsjednika Republike, predstavnike kantonalne ni federalne vlasti. To je jasno precizirano ali je uzurpirano. Republika Srpska mora ostati vlasnišvto onoga što je njeno pravo – poručio je Dodik.

Slične novosti

Komentari