Home » Dodik: Kada BiH počne pregovore s EU, Šmit i strane sudije moraju otići

Dodik: Kada BiH počne pregovore s EU, Šmit i strane sudije moraju otići

Piše INFO

Nakon očekivane odluke da BiH započne pregovore o članstvu u EU, očekuje se pozitivan iskorak, a Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, smatra da će nakon toga iz BiH Kristijan Šmit, koga RS ne priznaje za visokog predstavnika, kao i stranci iz Ustavnog suda BiH.

Ovo je rečeno u sklopu panela na Diplomatskoj akademiji u Beču, na kojem su, pored Dodika učestvovali i Nermin Nikšić, predsjednik Vlade FBiH i Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojem medijima nije omogućen prenos uživo panela putem interneta.

Kako prenosi Srna, čiji je novinar prisutan na panelu, Dodik je ustvrdio da je BiH pod prinudnom upravom nelegalnog stranca i trojice stranih sudija u Ustavnom sudu, ali da očekuje da će poslije 21. marta prestati biti kolonija.

“Smatramo da sve treba dovesti u rang tri konstitutivna naroda, kako piše i u Dejtonu”, poručio je Dodik.

On je SAD optužio da, kako je rekao, arogantno stoje iza nelegalnog izbora Šmita za visokog predstavnika, te je ukazao da su on i RS za ustavnu i dejtonsku BiH, a protiv neustavne i antidejtonske BiH.

Podsjetio je i da su izbori u BiH održavani legalno i demokratski, kao i da se održao koncept nadziranja u kojem su veliku ulogu igrali stranci.

Čović je zahvalio svima koji su učestvovali u usvajanju svih zakonskih rješenja potrebnih za ispunjavanje uslova za dobijanje pregovaračkog statusa. Kako prenosi Srna, on je podsjetio da je bošnjački narod četiri puta iskoristio da bira svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, istakavši da je to najveće iskušenje BiH kada je riječ o EU i položaju sva tri konstitutivna naroda.

“Hrvatski narod je zakinut da ima svoje predstavnike u diplomatskoj mreži. Sa druge strane, Ustav precizno definiše monetarnu ulogu Predsjedništva. Jednako tako hrvatski narod je 16 godina zakinut za ta imenovanja”, ukazao je Čović.

Nikšić je rekao da se političari u BiH, i kada ne misle isto, odlučuju da kroz razgovor približe stavove i riješe otvorena pitanja.

“Nismo mi ostvarili spektakularan uspjeh ako dobijemo otvaranje pregovora, ali je ohrabrenje da su prepoznati naši napori”, ocijenio je on, kako je prenijela Srna.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu donesen je niz zakona koji je pokazao da je BiH spremna za evropski put. Nikšić je izrazio nadu da će sazrijeti atmosfera da razgovor i dogovor nije izdaja već želja da se učini bolje za građane BiH.

Advokat Anto Nobilo je rekao da djelovanje visokog predstavnika u BiH dovodi do devijacija. Nobilo je ukazao da je visoki predstavnik kroz 28 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma imao sve veća ovlaštenja, umjesto da ih smanjuje ili potpuno ukida.

On je podsjetio da se trenutno pred Sudom BiH vodi postupak protiv Dodika, kao i da vjeruje u glas naroda koji demokratski bira svoje predstavnike, prenosi Srna.

Nobilo je ukazao da je zakonodavna aktivnost najproblematičnija kada je riječ o djelovanju visokog predstavnika, čije se odluke odnose na izvršnu vlast.

Ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun je rekao da BiH zaslužila da dobije pregovarački status, te da je BiH posvećena tome da bude dio EU.

Slične novosti

Komentari