Home » Čović pozvao OHR i članice PIK da preispitaju Šmitovu odluku

Čović pozvao OHR i članice PIK da preispitaju Šmitovu odluku

Piše INFO

Izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit su za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora u BiH potpuno nepotrebne i neprihvatljive.

Rekao je ovo predsjednik HNS BiH Dragan Čović koji ističe da ove, ničim izazvane reakcije OHR, dolaze samo par dana nakon pozitivnih izvještaja iz EU prema BiH, gdje su snažno naglašeni jednogodišnji pozitivni rezultati izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Ova odluka, dodaje on, potpuno to negira.

– Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmjena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem evropskom putu. Ovim nametanjem kompromitiraju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za intregracijske perspektive i evropsku budućnost BiH. Stoga pozivamo OHR i članice Savjeta za provođenje mira (PIK) da preispitaju ovu odluku i cjelovito sagledaju njezine posljedice – naglašava Čović.

Dodaje kako su zabrinjavajuće izjave političkih lidera vezano za ove nametnute odluke, iz kojih se jasno iščitava vidno odstupanje od do sad utvrđenih zajedničkih stajališta, a što je najgore, prepoznaje se jasna podjela po nacionalnoj osnovi.

Nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratskih izbornih predstavnika, što je srž demokratije. Stoga pozivamo sve nositelje vlasti, bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da u skladu sa Ustavom BiH i najvišim demokratskim standardima legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH – poručio je predsjednik HNS.

Podsjetimo, Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, nametnuo je juče tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Slične novosti

Komentari