Home » Bivši američki diplomata najavljuje novi krug sankcija za političare u BiH i regionu

Bivši američki diplomata najavljuje novi krug sankcija za političare u BiH i regionu

Piše INFO

Američki diplomata u penziji i bivši ambasador OSCE Džonatan Mur najavio je novi krug sankcija ministarstva finansija SAD koje će obuhvatiti i osobe koje nisu samo iz BiH, već i iz regije.

Mur je rekao za Al Džaziru da su sankcije alat kojim se “neodgovorni političari nastoje prisiliti da promijene svoje stavove i retoriku”, te da će novim ciklusom sankcija, osim srpskih, biti obuhvaćeni i neki bošnjački i hrvatski političari, koji prema ocjeni SAD sprečavaju napredak BiH.

U godišnjoj procjeni Obavještajne zajednice SAD o prijetnjama u svijetu, koju je prošle sedmice objavila Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe SAD (ODNI), piše da će se “Zapadni Balkan vjerovatno suočiti sa povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine”.

U američkom izvještaju stoji da će “nacionalistički čelnici vjerovatno pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera”, koji bi, kako se navodi, mogli pokušali iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj i spriječe sve veću integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije”.

U opsežnom dokumentu na 40 strana američki obavještajci analiziraju nekoliko oblasti, poput odnosa sa zemljama kao što su Kina, Rusija, Iran i Sjeverna Koreja, ali i trenutne sukobe u svijetu, te migracije, trgovine ljudima i terorizma.

U izvještaju, na strani 27, spominje se i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

– Lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake kako bi neutralizovao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto odcjepljenje za Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije – stoji u izvještaju.

Slične novosti

Komentari