Home » Stevandić: Parlament čuva suverenitet i poredak Republike Srpske

Stevandić: Parlament čuva suverenitet i poredak Republike Srpske

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas da je parlament Srpske otvoren za ideje i razmatranje svih akata, ali da pri tome čuva suverenitet i ustavni kapacitet Republike Srpske.

Stevandić je rekao da Narodna skupština Srpske svoju otvorenost za razgovore demonstrira i time što je domaćin prezentacije procjene zakonodavnog procesa u BiH, koju je sačinila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u.

“Mislim da gradimo kredibilitet unutar BiH i da pomažemo ukupnom demokratskom ambijentu u BiH”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci prije početka prezentacije.

On je rekao da Republika Srpska kancelariju visokog predstavnika smatra anticivilizacijskom, nedemokratskom i izvorom kriza.

“Mislimo da je ona nešto što ne dozvoljava BiH napredak, nešto slično mislimo o Ustavnom sudu. Mi to govorimo javno, o tome raspravljamo demokratski”, rekao je Stevandić.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brajan Kroče Ageler rekao je da je u izvještaju o procjeni zakonodavnog procesa u BiH, koji je predstavljen u parlamentu Srpske, naglašeno nekoliko oblasti koje zahtjevaju trenutnu akciju.

On je istakao da su te akcije jačanje parlamentarnog nadzora, poboljšanje rada odbora, promocija ravnopravnosti polova te uključenje marganalizovanih grupa u proces izrade zakona.

“Današnji skup nudi mogućnost da se rasprave neki načini na koje je moguće pobošljati parlamentarno funckionisanje da se dobiju što kvalitetniji zakoni”, rekao je Ageler.

Slične novosti

Komentari