Home » Stoltenberg: Praktična saradnja i dijalog sa BiH i Srbijom

Stoltenberg: Praktična saradnja i dijalog sa BiH i Srbijom

Piše INFO

NATO je sa BiH nastavio snažan politički dijalog i praktičnu saradnju, dok sa Srbijom održava politički dijalog na visokom nivou u cilju rješavanja pitanja od ključnog značaja za regionalnu bezbjednost, poručio je u svom godišnjem izvještaju za 2023. godinu generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.

U izvještaju se navodi da NATO nastavlja partnersku saradnju sa Vojnom kancelarijom Alijanse za vezu u Beogradu koja pruža podršku aktivnostima Srbije u okviru programa “Partnerstvo za mir”.

Stoltenberg je podsjetio i da je u novembru posjetio BiH, Srbiju i štab takozvanih kosovskih bezbjednosnih snaga, kao i da je održao zajedničku sjednicu sa regionalnim liderima saveznika u Sjevernoj Makedoniji.

Prema njegovim riječima, posjeta je prenijela snažan signal trajne posvećenosti NATO-a miru i stabilnosti na Balkanu, u pozadini složenog regionalnog i globalnog bezbjednosnog okruženja.

Stoltenberg se u dijelovima izveštaja, koji se odnose na rad Kfora i angažman i saradnju Alijanse na Balkanu, osvrnuo na dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, navodeći da on predstavlja glavnu platformu za pronalaženje rješenja.

  • NATO ostaje posvećen podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Dijalog je glavna platforma za pronalaženje rješenja kojim se poštuju prava svih zajednica i gradi trajni mir, te koje koristi bezbjednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona – poručio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, misija Kfora predvođena Alijansom treba da doprinese održavanju bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohihi, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbednosti UN iz 1999. godine.

U Stoltenbergovom izvještaju ističe se i da su snage Kfora, od kada su dobile mandat po Rezoluciji 1244, nastavile rad kako bi pomogle u održavanju bezbjednog i sigurnog okruženja za sve zajednice na Kosmetu i slobode kretanja, u bliskoj saradnji sa EU, UN i drugim međunarodnim akterima.

Stoltenberg je naveo i to da su NATO snage na Kosovu i Metohiji u prošloj godini odigrale ključnu ulogu u obezbjeđivanju stabilnosti, usljed pojačanih tenzija i povećane nestabilnosti na sjeveru pokrajine.

  • Poslije nasilja u maju i septembru, saveznici su rasporedili oko hiljadu rezervnih snaga u misiju, obezbijedivši najveće pojačanje u deceniji – naveo je Stoltenberg, uz napomenu da je to omogućilo Kforu da utrostruči broj patrola i učetvorostruči prisustvo na sjeveru Kosova i Metohije.

U izvještaju se napominje da je 27 saveznika i partnera obezbijedilo od 31. decembra približno 4.700 vojnika misiji, uključujući raspoređeni rezervni sastav.

Stoltenberg je naveo da su NATO snage na Kosovu i Metohiji, uprkos povećanim tenzijama, nastavile da se angažuju sa svim zajednicama da pomognu u održavanju bezbjednog okruženja.

On je napomenuo i da je NATO nastavio da obezbjeđuje podršku za izgradnju kapaciteta bezbjednosnih organizacija na Kosovu i Metohiji, preko savjetodavnog i tima za vezu Alijanse, civilnog i vojnog tima od oko 40 pripadnika osoblja iz 13 zemalja, javila je agencija RT Balkan.

  • Tim je u prošloj godini ponudio savjete i pomoć u oblastima kao što su medicinska podrška, logistika, nabavke, izvršenje budžeta i ljudsko upravljanje resursima – naveo je Stoltenberg.

Slične novosti

Komentari