Home » Dodik na Diplomatskoj akademiji u Beču: Očekujemo da nakon 21. marta BiH prestane biti kolonija

Dodik na Diplomatskoj akademiji u Beču: Očekujemo da nakon 21. marta BiH prestane biti kolonija

Piše INFO

Odlazak nelegitimnog visokog predstavnika i stranih sudija Ustavnog suda iz BiH nakon 21. marta. To je u Beču na Diplomatskoj akademiji učesnicima panel diskusije o budućnosti BiH u kontekstu njenog evropskog puta prenio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Istakao je da lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit donosi odluke o zakonima, što nigdje u svijetu nema i da Republika Srpska neće da živi u neustavnoj BiH.

Predsjednik Srpske na panelu o evropskoj budućnosti BiH u Beču bio je jasan. Nakon 21. marta i odluke EU o pregovorima, BiH mora prestati biti međunarodna uprava.

  • Shodno evropskim stadardima, 23. marta da nestane lažni visoki predstavnik, i da iz ustavnog suda odu strane sudije koje nemaju prebivalište u BiH, a učestvuju u tom sudskom procesu – rekao je Dodik.

Trebamo zahvaliti strancima na njihovoj pomoći, a ključne odluke moramo donositi sami, saglasan i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Dragan Čović.

  • Uvjereni smo da ćemo za 21. mart dobiti pozitivan odgovor, moramo pripremiti BiH na proces koji mora biti zasnovan na parlamentarnoj demokratiji – izjavio je Čović.

Razgovor i kompromis o evropskom putu nema alternativu. Cilj je isti, tamo gdje nam je mjesto, a nada zeleno svjetlo Evropske unije za otvaranje pregovora.

  • Tek nas čeka ozbiljan posao, nakon otvaranja poglavlja, ali je ohrabrenje da je Evropska unija prepoznala uložene napore i da se uspio dogovoriti niz zakonskih rješenja na EU putu – naveo je predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Ali ostaju još i zakoni koji nisu usaglašeni. Poput Zakona o sudu, o kojem se lome koplja, prije svega zbog sjedišta Apelacionog vijeća.

  • Mi smatramo da je kompromis da se ne zove Viši nego Apelacioni sud i da je sjedište u Istočnom Sarajevu kompromis. Zašto ne može u Banjaluci? Evo može u Banjaluci – rekao je Nikšić.
  • Ako smo se dogovorili da bude u Republici Srpskoj, onda ljudi, predstavnici vlasti u Republici Srpskoj treba da definišu gdje je to najpogodnije – jasan je Čović.

Potrebno je definisati i izmjene Izbornog zakona, bez raspakivanja Ustava, bez kojih ni nakon četiri izborna ciklusa Hrvati neće imati legitimno izabranog člana Predsjedništva.

  • Hrvatski narod već četiri puta ne imenuje svoje predstavnike u DKP, čak 14 u ovom trenutku nema predtsavnika koji bi nešto rekli u ime Hrvata u svijetu – dodao je Čović.

Na panelu je otvoreno i pitanje – da li će Dodik prestati da se sastaje sa predsjednikom Rusije, ako se otvore pregovori sa Evorpskom unijom. Neće, glasio je Dodikov odgovor. Govoreći o sukobu u Ukrajini, rekao je da ne pravda rat i da nije riječ o agresiji. Ovo, kaže, nije odnos između Ukrajine i Rusije, već Zapada i Rusije preko Ukrajine.

  • Rusija je svjedok Dejtonskog sporazuma. Zamislite mi kao BiH koja je regulisana Dejtonom, dobila ustav, mi treba da uvodimo Rusiji sankcije zato što je neko u Beču, Berlinu ljut pa da i mi to treba, to je apsurdno – istakao je Dodik.

Na evropskom putu želimo ustavnu i dejtonsku BiH, kojom ne upravljaju stranci, ponovio je, i pored etikete separatiste koju mu pokušavaju zalijepiti, predsjednik Srpske. Pogotovo ne putem otetih ovlašćenja. Nijedan predsjednik, ni kralj, kaže Dodik, nema ovlašećenja da nameće zakone, kako to pokušava Kristijan Šmit.

  • Milorad Dodik i Republika Srpska su za ustavnu dejtonsku Bih. Protiv smo neustavne i antidejtinske BiH. Suprotstavljamo se odlukama nelegalnih stranaca koji neću zakone. To trebaju donijeti tri naroda u dva entiteta – naglasio je Dodik.

Da li će se u BiH striktno poštovati Dejton i ustav ili će se ići u reviziju, da li će BiH biti država dva entiteta i tri naroda ili država građana, za advokata Antu Nobila, pitanja su koja se, umjesto dogovorom tri naroda jednostranom akcijom Kristijana Šmita pokušava razriješiti kroz krivični postupak protiv predsjednika Srpske, kojeg Šmit želi ukloniti sa političke scene.

  • Šmit je ocijenio ako ga ukloni, ostvariće sve političke ciljeve. Kako uklanja problem – sam dopisuje Krivični zakon, određuje da je krivično djelo nepoštovanje njegovih odluka- Dodik ide u zatvor i ne može da se bavi politikom – smatra Nobilo.

I pored ovakvih ciljeva, Dodikova poruka i danas je da je evropski put, koji se koristi da se promijeni ustavni poredak BiH, uvijek vlasništvo zemlje a ne nametanja odluka sa strane.

  • Ili će Evropa reći da može da se kreće dalje sa međunarodnom upravom,da je to novi standard. Ili će morati da se otkaže ta međunarodna uprava i da ljudi u BiH suvereno odlučuju o tom pocesu – zaključio je Dodik.

Slične novosti

Komentari