Home » Skandal u Budestagu

Skandal u Budestagu

Piše INFO

Predsednca Bundestaga Barbel Bas kritikovala je šeficu Odbora za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman zbog curenja nekih detalja sa sastanka o mogućoj isporuci projektila taurus Ukrajini.

Predsednica odbora za odbranu Bundestaga, Mari-Agnes Štrak-Cimerman nije se saglasila sa kritikama predsednice Bundestaga posle njenog prvog pisma, u kojem je Mari-Agnes Štrak-Cimerman izvestila o broju učesnika sastanka o raketama taurus i predložila da se odobri krivična istraga protiv curenja informacija.

Špigl je dobio drugo pismo od Štrak-Cimermanove, iz kojeg se vidi da je u svom odgovoru na prvo pismo predsednica Bundestaga izrazila iznenađenje zbog velikog broja učesnika sastanka na kome su mogli da se dele poverljivi detalji, nazvavši ga “neprimerenim”.

Štrak-Cimerman je rekla da pismo vidi kao “jasnu kritiku mog učinka kao predsednika komiteta u pogledu poverljivosti” i navela da nije njena odgovornost da određuje učesnike sastanka, jer nisu bili prisutni samo predstavnici , ali i predstavnici ministarstva, ali i visoko specijalizovani stručnjaci koji bi mogli da objasne tehničke detalje.

Portal T-onlajn objavio je detalje rasprave.

Konkretno, to se odnosi na izveštaj generalnog inspektora Bundesvera Karstena Brojera o mogućnostima gađanja ciljeva raketa taurus, koji je otkrio pravi razlog protivljenja kancelara Olafa Šolca prebacivanju ovih projektila u Ukrajinu.

Naime, navodi se da bi pravi razlog mogle biti posebne karakteristike koje rakete imaju pri gađanju, a koje bi mogle pasti u ruke neprijatelja.

U svom prvom pismu novinarima, Štrak-Cimermanova je pokrenula istragu o curenju informacija. O takvim namerama je javno govorila. Curenje informacija je tokom vikenda prokomentarisao i kancelar Olaf Šolc, uz napomenu da je “otkrivanje tajni nešto što ne bi trebalo da se dešava” i da bi u ovom slučaju bilo korektno istražiti kako su informacije dospele u javnost.

Prethodno je Šolc javno naveo različite razloge zbog kojih je Nemačka odbila da Ukrajini isporuči rakete taurus, od izbegavanja moguće eskalacije i ograničavanja nemačkog učešća u ratu sa Rusijom do zabrinutosti da će te rakete biti upotrebljene za napad na Moskvu.

Slične novosti

Komentari