Home » Odgovor Šmitu: Parlamentarna skupština ima ustavni mandat da riješi pitanje stranih sudija

Odgovor Šmitu: Parlamentarna skupština ima ustavni mandat da riješi pitanje stranih sudija

Piše INFO

Dobije li BiH zeleno svjetlo, za Srpsku prioritet je odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Da će to ići teško, dalo se naslutiti i nakon bošnjačke blokade Doma naroda, kada je na dnevni red uvršten Zakon o Ustavnom sudu BiH, koju je podržao Kristijan Šmit.

Parlament BiH Šmit je upozorio da bi smjenom stranih sudija, bio prekršen Ustav i da ne može prihvatiti takve zakonodavne inicijative.

Za Srpsku nametanja su neprihvatljiva, a Šmit nije čuvar Dejtonskog sporazuma, već bezbjednosni problem u BiH.

Ustavom BiH propisano je da Parlamentarna skupština može zakonom regulisati pitanja u vezi sa Ustavnim sudom, pa i pitanje stranih sudija.

Ko je zakonodavac u BiH? Da li će EU pregovarati sa demokratskim institucijama, legitimno izabranim predstavnicima naroda ili nelegitimnim uzurpatorom? Ova pitanja označio je ključnim za budućnost, predsjednik Srpske Milorad Dodik.

  • Vidim da se u jednom dijelu bošnjačke elite politika vodi tako što bježe svaki put kada nije kako oni hoće. Hoće li tako pregovarati i sa EU? Јuče su predstavnici Bošnjaka pobjegli iz parlamenta s jasnim ciljem da se ne raspravlja o Izbornom zakonu, jer čekaju nametanje od strane Šmita. I to je jedina istina – rekao je Dodik.

Da bi razlog bošnjačke blokade Doma naroda mogao biti Izborni zakon i davanje mogućnosti Šmitu da nameće rješenja, upozorava i SNSD-ov delegat Radovan Kovačević.

Za razliku od Šmita koji nema nikakav mandat u BiH, Parlamentarna skupština ima ustavni mandat i nadležnost da definiše način na koji će strane sudije u Ustavnom sudu BiH biti zamijenjene domaćim.

  • Dokle ćemo da trpimo ovu vrstu političkog licemjerja? REZ Radi se o zemlji koja je postala kandidat za članstvo u EU, o zemlji koji za dva dana treba da dobije i tu vijest da će biti otvoreni pristupni pregovori, a mi ovdje imamo jednog apsolutistu koji želi da bude iznad institucija, iznad predstavnika građana i naroda koji imaju legitimitet – naglasio je Kovačević.

Da je Ustav jasan kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda, podsjeća i SDS-ov delegat Želimir Nešković, na čiji prijedlog je u dnevni red i uvršten Zakon o Ustavnom sudu BiH, nakon čega su Bošnjački delegati napustili sjednicu. Podsjeća, Član 6 kaže da se strane sudije, po isteku mandata, mogu zamijeniti domaćim.

  • Meni je jako žao što su kolege delegati iz bošnjačkog kluba napustili sjednicu i što nisu bili spremni na to da se na dnevnom redu nađe vaj zakon. Moja namjera jeste bila da se raspravlja o ovom zakonu i da se između predstavnika tri naroda nalaze rješenja – istakao je Nešković.

Dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH i stranih sudija u njemu, BiH, nikada neće krenuti ka Evropskoj Uniji, upozoravaju iz SNSD-ovog kluba poslanika u Predstavničkom domu.

  • Zbog raznih Šmitova i raznih Marfija i njihovih lobiranja, mi smo i danas u situaciji da nam stranci ovdje određuju sudbinu i oni apsolutno ne štite ustavni poredak niti rade na interesu svih građana koji ovdje žive, već naprotiv, oni derogiraju ustav i ustavni poredak BiH – smatra Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.
  • On je jedan od kočničara BiH na ervopskom putu. Nažalost to ne shvataju naši partneri iz Federacije – dodao je Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, Šmitu je poručio da on nije nikakav čuvar Dejtonskog sporazuma, već bezbjednosni problem u BiH.

  • On je sinonim protektorata. On je sinonim svega što nije ustavnost i zakonitost. On je sinonim neprava. On je katastrofa i on se javlja da štiti Ustavni sud. Šmit unosi nemir u BiH. I kao ministar unutrašnjih poslova kažem da je Kristijan Šmit bezbjednosni problem u BiH i bolje bi mu bilo da ćuti – poručio je Karan.

Za delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Snježanu Novaković Bursać ova situacija jasno je pokazala da je OHR, praćen nekim drugim centrima, lokacija koja BiH nastoji zaustaviti na putu evropskih integracija i želi opstanak protektorata.

Slične novosti

Komentari