Home » Si želi saradnju sa Francuskom i međunarodnom zajednicom na rješavanju krize u Ukrajini

Si želi saradnju sa Francuskom i međunarodnom zajednicom na rješavanju krize u Ukrajini

Piše INFO

Kineski predsjednik Si Đinping koji je doputovao u državnu posjetu Parizu, potvrdio je francuskom listu Figaro da namjerava da „radi sa Francuskom i cijelom međunarodnom zajednicom na rješavanju krize” u Ukrajini.

Nadamo se da će se mir i stabilnost brzo vratiti u Evropu i namjeravamo da radimo sa Francuskom i cijelom međunarodnom zajednicom na pronalaženju dobrih puteva za rješavanje krize – napisao je Si u kolumni koju je objavio pariski list.

Kaže da shvataju kakav je preokret ukrajinska kriza izazvala za Evropljane.

– Kina nije izvor ove krize, niti je ona strana ili učesnik u njoj – dodao je Si navodeći da je njegova zemlje uvijek igrala konstruktivnu ulogu u promovisanju mirnog rješenja u tom sukobu između Rusije i Ukrajine.

Kineski predsjednik je podsjetio da je u nekoliko navrata pozvao „da se poštuju ciljevi i principi Povelje UN, da se poštuju suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, da se uzmu u obzir legitimni bezbjednosni problemi različitih strana i insistira na imperativ da se ne koristi nuklearno oružje ili vodi nuklearni rat”.

– Kina je „pružila Ukrajini humanitarnu pomoć, a naš specijalni izaslanik je nekoliko puta putovao u te zemlje” (Ukrajinu i Rusiju) – dodao je Si.

Kineski predsjednik doputovao je danas u Pariz, gdje njegov francuski kolega Emanuel Makron namjerava da se založi za međudržavni trgovinski reciprocitet i traženje rješenja za sukib u Ukrajini, u kojem Kina nastavlja da pokazuje podršku Rusiji, javila je agencija Frans pres.ping

Slične novosti

Komentari