Home » Sedmica borbe protiv glaukoma, u UKC Srpske besplatan pregled

Sedmica borbe protiv glaukoma, u UKC Srpske besplatan pregled

Piše INFO

Ova sedmica se u svijetu obilježava kao svjetska sedmica borbe protiv glaukoma. Kao i ranijih godina, ljekari UKC Republike Srpske se i ove godine nizom aktivnosti pridružuju obilježavanju.

Povodom Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma, u srijedu 13. marta od 8 do 13 časova, održaće se akcija besplatnog skrininga glaukoma na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

Glaukom je hronični, progresivni, degenerativni poremećaj optičkog nerva koji dovodi do karakterističnog oštećenja vidnog polja. Glaukom je drugi uzrok sljepila, i što je jako važno: uzrokuje nepovratano gubitak vida.

Procenjuje se da oko 80 miliona ljudi širom svijeta ima glaukom. Otprilike 1,5 do dva odsto stanovništva starijeg od 40 godina pati od njega i njegova incidencija raste sa starenjem.

U svojim ranim fazama glaukom je asimptomatski. Ako se ne liječi, glaukom može napredovati i dovesti do sljepila. Periodično testiranje i odlazak na redovni oftamološki pregled omogućava ranu dijagnozu kako bi se spriječilo oštećenje vida.

Slične novosti

Komentari