Home » Sedma uzastopna pobjeda Ferstapena i rekord Red Bula

Sedma uzastopna pobjeda Ferstapena i rekord Red Bula

Piše INFO

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobjednik je i ove, 12. trke u šampionatu Formule 1, vožene u nedelju na stazi Hungaroring u Mađarskoj.

Bila je to sedma uzastopna pobeda perjanice “Bikova” čime je učvrstio ionako ubedljivo vođstvo u generalnom plasmanu vozača.

Ferstapen je još početkom maja u SAD slavio trijumf i od tada nije prošla trka sa koje nije izašao kao pobednik. Nije pobedio samo u onoj koja nije ni održana – u Italiji zbog poplava.

Od trke u SAD uzastopno je slavio u Monte Karlu, Španiji, Kanadi, Austriji, Velikoj Britaniji i ovog popodneva u Mađarskoj.

Šampionski!

Holanđanin je upisao 44. pobedu u karijeri.

Uz to “Bikovi” su od danas i novi rekorderi Formule 1 jer su vezali 12. uzastopnu pobedu od početka sezone – u svih 12 trka bilo Ferstapen, bilo Serhio Peres, penjali su se na najviši stepenik pobedničkog podijuma.

“Auto je bio veoma dobar na dužim pravcima, zadovoljan sam našim napretkom od juče.Za tim je ovo bila 12. pobeda u nizu – neverovatno! Zaista uživam u radu sa njima i dan kao što je bio juče i kao što je bio ovaj danas su uvek dobri da nastavim da napredujem”, rekao je Ferstapen odmah nakon trke.

Poredak prvih deset na Hungaroringu:

 1. Ferstapen (Red Bul)
 2. Noris (Meklaren)
 3. Peres (Red Bul)
 4. Hamilton (Mercedes)
 5. Pijastri (Meklaren)
 6. Rasel (Mercedes)
 7. Lekler (Ferari)
 8. Sainz (Ferari)
 9. Alonso (Aston Martin)
 10. Strol (Aston Martin)

Generalni poredak vozača:

 1. Ferstapen (Red Bul) – 281
 2. Serhio Peres (Red Bul) – 171
 3. Alonso (Aston Martin) – 139
 4. Luis Hamilton (Mercedes) – 133
 5. Džordž Rasel (Mercedes) – 90


Što se same trke tiče…

Start je bio baš po meri Maksa Ferstapena koji je već u prvoj krivini uspeo da obiđe Luisa Hamiltona. To nije bio najveći problem za sedmostrukog svetskog šampiona, već su ga obišli i dvojac Meklarena Pijastri i Noris. Loš početak za Hamiltona kao da je bio nagoveštaj kako će se sve za njega na kraju završiti.

Negde do desetog kruga se Oskar Pijastri držao unutar dve sekunde u odnosu na Ferstapena, ali je potom Maks samo dodao jači gas i pobegao Meklarenima na preko dve sekunde i ta prednost se konstatno povećavala.

Zanimljivu trku je kao i obično imao Serhio Peres koji je u petom krugu obišao Fernanda Alonsa, pa se onda vozio iza vozača Ferarija.

U desetom krugu smo videli prve promene guma, to je prvi učinio Albon, posle njega su to učinili i Strol, Cunoda i Džou. Od vodećih je na stajanje prvi otišao Luis Hamilton, potom je to uradio Karlos Sains, to se desilo u 17. krugu, obojica su se na stazu vratili na tvrdim gumama.

Da nijedna trka ne može da prođe bez problema sa Ferarijem videlo se u 19. krugu, jer u toku promene guma nije radio pištolj na zadnjem levom točku.


Oskar Pijastri je obavio sjajno stajanje, koje je trajalo tačno dve sekunde, ali to nije bilo dovoljno da se na stazu vrati ispred svog klupskog kolege Landa Norisa, koji je od 19. kruga bio ispred Brazilca.

Maks Fertapen je svoju promenu guma obavio u 24. krugu i to je bilo bez velikih problema, vratio se na stazu kada je bila čista i ispred Peresa koji je bio daleko.

“Čeko” je demonstrirao snagu Red Bula u 27. krugu, kada je bez većih problema obišao vozača Ferarija Karlosa Sainsa.

Džordž Rasel je posle promene guma bio veoma aktivan na stazi, prvo je obišao Jukija Cunodu, pa onda i Valterija Botasa u 35. krugu.

Za sve to vreme Maks Ferstapen je igrao svoju igru, vozio daleko ispred svih bez ikakve bojazni da mu bilo ko može ugroziti lidersko mesto.

Pred sam kraj, novi težak udarac pretrpeo je Hamilton, definitivno najveći gubitnik danas.

Izgubio je i treće mesto, koje je preuzeo Peres, pa je Britanac, vlasnik “pola” na Hungaroringu, na kraju morao da se zadovolji samo četvrtom pozicijom.

Naredna trka u šampionatu Formmule 1 vozi se u Belgiji (28-30. jul).

Slične novosti

Komentari