Home » Šmit poručio političarima iz BiH da pred njima stoji težak posao

Šmit poručio političarima iz BiH da pred njima stoji težak posao

Piše INFO

Ideja ujedinjenih evropskih Država koju je dao Vinston Čerčil 1946. godine danas je više. Samo to su države u kojoj vidimo da su građani na čelu.

Rekao je to Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, u Sarajevu na konferenciji povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Savjeta Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u toj organizaciji.

– Oni dobijaju svoje pravo i poziciju u Savjetu Evrope. Mislim da je jako dobro vidjeti da i u Bosni i Hercegovini gledamo na Savjet Evrope, uključujući i sljedeće odluke Evropskog suda za ljudska prava. Ostaje mnogo toga da se uradi – rekao je Šmit.

Šmit je istako da slijedi težak posao koji treba obaviti.

– Ponekad se malo pitam da li su svi u predstojećim pregovorima shvatili da je ovo težak posao koji treba obaviti, počevši od Sejdić-Finci i drugih slučajeva. Uradimo to konstruktivno u smislu naroda i nediskriminacije. Ja sam optimista, jer pogledajte, 1946. godinu, ko bi mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata – istakao je Šmit.

Još je kazao da se nikada ne treba precijeniti uticaj jedne osobe u istoriji, piše N1.

– Bilo je ljudi koji su rekli, idemo naprijed, hajde da radimo zajedno. Uspjeli su do prosperitetnog kontinenta pa zašto ne bismo uspjeli ove i narednih godina? Nikada ne bi trebali precijeniti uticaj jedne osobe u istoriji. Vrlo je, vrlo malo onih koji se probijaju kao Vinston Čerčil. Ne bih da poredim gospodina Dodika sa Vinstonom Čerčilom – zaključio je Šmit.

 

Slične novosti

Komentari