Home » Putin najavio potpuno uništenje? “Ukrajina pati”

Putin najavio potpuno uništenje? “Ukrajina pati”

Piše INFO

Jedna rečenica u novom intervjuu na ruskoj državnoj televiziji razotkrila je razmišljanje predsednika Vladimira Putina.

Jedna rečenica u novom intervjuu na ruskoj državnoj televiziji razotkrila je razmišljanje predsednika Vladimira Putina.

Ukrajina trenutno pati na više frontova. Vojska napadnute zemlje dobija premalo naoružanja i premalo municije. Kakva logika sledi, izneo je Putin u intervjuu sa ruskim propagandistom Dmitrijem Kiseljovim, piše nemački portal Oe24.at.

“Sada da pregovaramo samo zato što im ponestaje municije, to bi bilo presmešno”, rekao je Putin.

Ova jedna rečenica jasno pokazuje da će ruski predsednik iskoristiti svaku vojnu slabost da napadne i postigne svoj cilj – uništenje Ukrajine, navodi austrijski sajt Oe24.at.

Putin je uoči predsedničkih izbora od 15-17. marta, prvih trodnevnih u zemlji, dao intervju za ruske medije – “Rusija 1” i “RIA Novosti” – koji je objavljen u utorak. U njemu je izneo svoju viziju odnosa sa Zapadom, te govorio o ratu i miru, uključujući navode da je Rusija “spremna” za nuklearni rat.

Upozorio je da će, ako američke trupe budu raspoređene u Rusiji ili Ukrajini, na to gledati kao na američku intervenciju u ratu koji je objavio pre dve godine.

Novinar kanala “Rusija 1” Kiseljov upitao je Putina koju je “cenu” Rusija spremna da plati za “izazov” sa kojim se suočava tokom “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Procenjuje se da je rat koštao Rusiju najmanje 315.000 ubijenih i ranjenih vojnika tokom dve godine rata u Ukrajini.

Cena rata
Kako piše CNBC, Putin je u intervjuu prikriveno priznao ljudske žrtve u ratu, ali je rekao da je Rusija morala da zaštiti svoje “građane” u Ukrajini, posebno u četiri regiona koje je Moskva anektirala u septembru 2022.

Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
“Gledajte, svaki ljudski život je neprocenjiv, svaki. Gubitak voljene osobe za porodicu, bilo koju, ogromna je tuga. Ali, ako napustimo ove ljude danas, onda bi sutra naši gubici mogli da se višestruko povećaju, a naša deca neće imati budućnost jer ćemo se mi osećati nesigurno, bićemo trećerazredna ili četvororazredna država, niko neće računati na nas ako ne možemo da zaštitimo sami sebe. A posledice bi mogle da budu katastrofalne po rusku državnost” rekao je Putin.

Mirovni pregovori
On je ponovio stav da je Rusija spremna za mirovne pregovore sa Kijevom, ali da oni moraju da se temelje na realnosti – odnosno ruskoj percepciji da su anektirani regioni Ukrajine sada deo Rusije – i želi bezbednosne garancije da se NATO neće proširiti na napadnutu susednu zemlju.

“Da li smo spremni za pregovore? Da, spremni smo. Ipak, samo na pregovore koji nisu bazirani na nekim ‘željama i snovima’ usled upotrebe psihotropnih droga, već na osnovu realnosti koje su se pojavile, kako se kaže u takvim slučajevima, na terenu”, rekao je Putin.

Odbrambeni analitičari kažu da su Moskva i Kijev daleko od mirovnih pregovora, dok rat ostaje u “vrućoj”, aktivnoj fazi, iako Rusija naizgled želi da pokaže spremnost za razgovore, posebno dok se Ukrajina muči na bojnom tlu usred nestašice ljudstva i municije.

Slične novosti

Komentari