Home » Rusija tvrdi da je za 2 godine rata likvidirano oko 6.000 vojnika koji su se borili na strani Ukrajine, među njima i plaćenici iz BiH

Rusija tvrdi da je za 2 godine rata likvidirano oko 6.000 vojnika koji su se borili na strani Ukrajine, među njima i plaćenici iz BiH

Piše INFO

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su od početka sukoba u Ukrajini poginula 5.962 strana plaćenika koja su ratovala na ukrajinskoj strani.

Moskva navodi da je na front stiglo ukupno 13.387 stranih plaćenika iz 91 države. Ministarstvo odbrane nastavlja da prati i bilježi sve strane plaćenike koji su stigli u Ukrajinu kako bi učestvovali u neprijateljstvima – navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Najbrojniji su plaćenici iz Poljske. Moskva tvrdi da je za dvije godine u Ukrajinu stiglo 2.960 poljskih plaćenika i da je do 24. febuara 2024. godine 1.497 njih likvidirano. To je skoro četvrtina ukupno poginulih najamnika.

Na drugom mjestu su plaćenici iz SAD. Ukrajinskim jedinicama navodno se pridružilo 1.113 plaćenika sa američkim pasošom dok je 491 likvidiran u borbama. Treće mjesto drže militanti iz Gruzije. Za dvije godine sukoba na frontu širom Ukrajine nastradao je 561 plaćenik iz Gruzije od 1.042 angažovana. Plaćenici iz Kanade i Velike Britanije nalaze se na četvrtom i petom mjestu.

Među stranim plaćenicima koji ratuju na strani Ukrajine nalazi se veliki broj najamnika iz balkanskih država.


Ministarstvo odbrane Rusije navodi da je u borbama učestvovalo 335 plaćenika iz Hrvatske i da su 152 likvidirana. Iz BiH je došlo 207 najamnika dok je 90 nastradalo. Među stranim plaćenicima nalazi se i Albanci. Moskva navodi da su se borbama pridružila 192 državljanina Albanije i da je 87 nastradalo u okršajima sa ruskim snagama.

Među najamnicima ima i državljana takozvanog Kosova koje rusko ministarstvo iz nekog razloga vodi na spisku kao posebnu državu. Za dvije godine u sukobima u Ukrajini učestvovao je 191 plaćenik sa pasošom lažne države dok su 84 likvidirana. Na ukrajinskoj strani ratovala su i dva plaćenika iz Crne Gore od kojih je jedan poginuo.

Na spisku se nalazi i jedan misteriozni Srbin koji prema podacima ruskog ministarstva ratuje na strani Ukrajine.

Takođe je primijetno da se među stranim plaćenicima nalazi i veliki broj najamnika iz Južne Amerike i da među njima prednjače Kolumbijci, piše Kurir.

Podatke ruskog ministartsva nije moguće nezavisno provjeriti dok se države rijetko kad oglašavaju o svojim državljanima koji učestvuju u sukobu na jednoj od strana.

Slične novosti

Komentari