Home » Ukrajinski komandanti se optužuju za poraz kod Harkova

Ukrajinski komandanti se optužuju za poraz kod Harkova

Piše INFO

Američka štampa primjećuje da komandanti ukrajinske armije jedni druge okrivljuju za poraze na harkovskom pravcu.

The New York Times posebno piše da su u nizu dijelova linije borbenog kontakta jedinice ukrajinskih oružanih snaga prinuđene da se povuku pod brzim naletom ruske vojske, a ukrajinski komandanti za poraze okrivljuju jedni druge i zvaničnike odgovorne za razvoj utvrđenja u regionu.

Autori objave u američkom listu uvjereni su da je ruska ofanziva u oblasti Harkova dovela Kijev “u veoma opasnu situaciju”, prenosi TV Front.

U tom kontekstu, ukrajinske oružane snage se žale na akutni nedostatak artiljerijske municije.

Situaciju sa snabdijevanjem Oružanih snaga Ukrajine otežava kašnjenje u odobravanju sljedećeg paketa vojne pomoći u Kongresu SAD.

Američki institut za proučavanje rata takođe predviđa vjerovatnoću brzog razvoja ofanzive ruske vojske u pravcu Harkova.

Analitičari ISW su uvjereni da će ruske oružane snage, nakon sticanja kontrole nad selom Lipci, koje se zapravo nalazi na periferiji regionalnog centra, prikupiti postojeće rezerve kako bi otpočele snažni juriš na Harkov uz podršku artiljerije i avijacije.

Takođe se navodi da je poslije početka aktivne ofanzive Oružanih snaga Rusije u oblasti Harkov, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Sirski smijenio komandanta operativno-strateške grupe “Harkov”.

Slične novosti

Komentari