Home » Novitović primio zahvalnicu od Erdogana: Srpska želi da pomogne djevojčici iz ruševina

Novitović primio zahvalnicu od Erdogana: Srpska želi da pomogne djevojčici iz ruševina

Piše INFO

Starateljstvo nad djevojčicom Irmak Bajrak, koju je tim iz Srpske spasio iz ruševina razornog zemljotresa u Turskoj, preuzeo je njen ujak. Ona je dobro. Idemo ka tome da uskoro posjeti Srpsku, ali i da obezbijedimo stipendiju za njeno kompletno školovanje, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.
On je u Turskoj primio zahvalnicu od predsjednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana za sve zasluge koje je tim iz Srpske uložio da bi pomogao turskom narodu nakon razornog zemljotresa. Novitović je boravak u Turskoj iskoristio da bi se raspitao kako je Irmak, ali i pokušao da stupi u kontakt sa njom.

“Uspostavili smo kontakt sa njenim ujakom. On je preuzeo brigu i staranje o dvanaestogodišnjoj djevojčici. Ona je dobro. Uz pomoć turskih kolega koristim ovo vrijeme u Turskoj da stupim u kontakt i razgovaram sa njom putem telefona. Nadam se da ću i uspjeti u tome u toku dana”, naveo je Novitović “Glas Srpske”.

Želja Republičke uprave civilne zaštite, navodi Novitović, je da Irmak uskoro posjeti Srpsku te da njen domaćin tom prilikom bude predsjednik Republike Milorad Dodik.

“Pregovaramo i o tome šta možemo da učinimo da obezbijedimo sredstva za njeno kompletno školovanje. Sve te stvari i komunikacija otežano idu, zbog cijele situacije u Turskoj, posebno u regionu koji je pogodio razoran zemljotres. Ne znam kompletnu situaciju u vezi sa njenom porodicom, odnosno ko je sve od članova stradao u razornom zemljotresu tog kobnog februara”, naglasio je Novitović.

Naveo je da su se članovi tima, kako su i najavili, već odrekli dijela dnevnica u korist spasene djevojčice, koji bi uskoro trebalo da bude uplaćen na račun njenih najbližih.

S obzirom na to da je čuveni pas Tora pokupila veliku slavu u Turskoj, Novitović kaže da bi ona uskoro trebalo da dobije pojačanje.

“Tora će vjerovatno, poučeni svim ovim iskustvom koje smo imali u Turskoj, dobiti uskoro novo pojačanje. Tako da ćemo imati više pasa za potragu u ruševinama”, naveo je Novitović.

Naglasio je da nastavljaju obuke sa kolegama iz Turske te da već 6. maja počinje obuka za pripadnike tima, odnosno medicinare, a 8. maja za pripadnike unutar tima za potrage i spašavanje iz ruševina u urbanim sredinama.

“Kod nas je u Srpskoj više od 70 pripadnika prošlo obuku. Iskustva iz Turske nas tjeraju da taj broj bude puno veći. Nastavljamo da sarađujemo i sa turskim PIKOM koji nam je partner godinama unazad”, naveo je Novitović i dodao da će imati i zajedničke obuke sa kolegama iz Srbije i Hrvatske.

Zahvalnica

Milan Novitović rekao je da je zahvalnica koju je dobio od Erdogana u stvari zahvalnost svim spasiocima iz Republike Srpske koji su na pravi način i u pravom trenutku odgovorili potrebama turskog naroda nakon razornog zemljotresa.

“Zahvalnica pripada svim spasiocima Republičke uprave civilne zaštite, odnosno svim spasiocima iz BiH koji su po bilo kojem osnovu otišli u Tursku i pružili pomoć ugroženom stanovništvu”, naveo je Novitović.

Slične novosti

Komentari