Home » Vučević: Narod koji je ovo prošao, ne može biti narod dželata, nego narod žrtva

Vučević: Narod koji je ovo prošao, ne može biti narod dželata, nego narod žrtva

Piše INFO

Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti, rekao je Miloš Vučević izaslanik predsjednik Srbije Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH.

Pod našim nolaga nalaze se čitavi gradovi – naša djeca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je – rekao je premijer Srbije.

Ovdje, dodaje Vučević, odajemo poštu nijemi od bola za našim rodom i pokoljenjima i svi su stradali kao da nisu ljudi… klani, davljeni, kuvani, drani, živi sahranjivani.

– Nama mora biti jasno da je ovde Јerusalim naš, da je ovdje sveta zemlja. Moramo da znamo da je uvijek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države – istakao je on.

Dodao je da su razmjere zločina i genocida toliki da djeluju nestvarno i da stvaraju dva efekta – prvi da niko ne vjeruje da postoji mjesto na svijetu gdje se od djece leševa pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovjek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.

– Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svijesti. Opasan je to fenomen jer je sjećanje na ove stradalnike naš identitet i naš korijen – rekao je Vučević.

Vučević je naveo da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo Bog da razumije.

 

– A to je možda i najvažnije. Da Gospod razumije. Ali nama mora biti jasno, da je ovo Јerusalim naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobjednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišiće naše i dadne snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mjesta – naveo je Vučević.

Naveo je da narod koji je prošao kroz takve zločine ne može biti narod dželata, nego narod žrtva.

– Da se sa ovoga mjesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da vjerujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati,nastavljač je dela onih koji ovo počiniše – poručio je Vučević.

Dodao je da je na srpskom narodu da vjeruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

– I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude – rekao je Vučević.

Slične novosti

Komentari