Home » Nakon prodaje zemljišta na Jahorini 13 poslanika PS BiH uputilo apleaciju Ustavnom sudu

Nakon prodaje zemljišta na Jahorini 13 poslanika PS BiH uputilo apleaciju Ustavnom sudu

Piše INFO

Poslanici SDA, DF i NES u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su apelaciju Ustavnog sudu BiH zbog odluke Vlade Srpske da proda 56 dunuma zemlje u blizini ski centra na Jahorini .

Udokumentu koji je upućen Ustavnom sudu BiH, poslanici su dostavili zahtjev za rješavanje spora sa Srpskom i Vladom Srpske.

– Spor je prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti BiH i obaveza entiteta da ispunjavaju iste, i to donošenjem Odluke o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske, koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem. Navedenom odlukom je raspolagano s dijelom državne imovine koja se odnosi, uglavnom, na šumsko zemljište, a čije je raspolaganje u isključivoj nadležnosti BiH– navodi se u zahtjevu.

Tvrde da su “pokušali zaštititi državne interese obraćajući se neposredno donosiocu ove odluke, odnosno Vladi Srpske, ali pošto je izostala adekvatna reakcija primorani su se obratiti sudu”.

– I od vas zatražiti zaštitu državnih interesa – stoji u zahtjevu koji su potpisali poslanici Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Milan Dunović, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Jasmin Emrić i Elvisa Hodžić.

Zahtjev se odnosi na odluku Vlade Srpske od 28. decembra 2023. godine o prodaji nepokretnosti u svojini Republike Srpske, koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem licitacijom, a ista je objavljena u “Službenom glasnik RS”, br. 114/2023 dana 29.12.2023. godine, piše Klix.

Podsjećamo, sporno zemljište je kupilo preduzeće “Drvo export” u vlasništvu funkcionera SNSD Srđana Klječanina zvanog Rufi, koji je 8. marta ove godine uplatio više od 41 milion KM u budžet Republike Srpske, na ime kupoprodajnog ugovora.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić i direktor kompanije „Drvo eksport“ Teslić prethodno su potpisali 13. febuara 2024. godine notarski ugovor o prodaji nepokretnosti na lokaciji „Vučiji most“ na Jahorini, a u skladu sa ugovorom kupac zemljišta bio je dužan da u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora izvrši uplatu iznosa od 41.180.000 KM.

Slične novosti

Komentari