Home » Mikeš: Dovoljno je dokaza, Dalibor Mandić ne zaslužuje ni dan slobode

Mikeš: Dovoljno je dokaza, Dalibor Mandić ne zaslužuje ni dan slobode

Piše INFO

U krivičnom postupku koji se vodi protiv Dalibora Mandića postoji i više nego dovoljno dokaza da je on ubio Ariela Bogdanovića i nije zaslužio nijedan dan svoga života da provede van zidina nekog kazneno-popravnog zavoda.

Rekao je ovo za “Nezavisne novine” advokat Marko Mikeš, koji je punomoćnik porodice Bogdanović.

Kako je naveo, ubijeni Ariel Bogdanović je bio iz čestite i ugledne porodice, omiljen i jedina kazna koja će zadovoljiti oštećenu stranu je doživotni zatvor za optuženog Mandića.

“Postoji i više nego dovoljno dokaza da je Mandić počinio krivično djelo teško ubistvo na štetu pokojnog Ariela. Mandić je u policiji priznao izvršenje krivičnog djela, detaljno je opisao gdje se kritičnog dana nalazio, kako je i odakle pratio Ariela. Takođe je pokazao policiji gdje je odbacio garderobu i gdje je odbacio nož kojim je usmrtio Bogdanovića”, rekao je Mikeš.

Kako je naveo, optuženi Mandić sada tvrdi da je pod prisilom dao priznanje, međutim za svoje tvrdnje nema nikakvo uporište.

“Policija nije mogla iskonstruisati cijeli događaj. Mandić je cijeli događaj i svoje radnje detaljno opisao u svom iskazu. Policijski službenici su i pred sudom saslušani i više njih je negiralo bilo kakvu prisilu prema Mandiću. Mandić je svoje priznanje potvrdio i pred postupajućim tužiocem, gdje sasvim sigurno nije bio pod bilo kakvom prisilom”, rekao je Mikeš.

Dakle, kako kaže, nisu tačni navodi da su policijski službenici prinudili Mandića na priznanje jer su korektno i profesionalno obavili svoj posao.

Dodao je da je optuženi Mandić imao zakonsku mogućnost da se obrati tužiocu i zatraži promjenu iskaza, odnosno da povuče priznanje, što on nikada nije učinio.

Napomenuo je da su svjedoci koji su bili radne kolege ubijenog Bogdanovića potvrdili da su imali strah i nelagodu od Mandića jer se ponašao čudno, izbjegavao druženje i kontakt sa svima, a da je Ariel bio omiljen u društvu.

“Tvrdnje da su napravljeni propusti u istrazi ne bih komentarisao, a postupajući tužilac Tanja Mrđa je dugogodišnji iskusni profesionalni tužilac koja će sasvim sigurno dokazati da je Mandić počinio krivično djelo i sa radom postupajućeg tužioca sam, kao punomoćnik, više nego zadovoljan”, zaključio je Mikeš.

Podsjećamo da će banjalučki Okružni sud zbog propusta u istrazi narediti DNK vještačenje predmeta pronađenih na mjestu ubistva Bogdanovića i njegovih stvari, kao i onih oduzetih od optuženog Mandića.

Među tim predmetima su i patike sa tragom koji asocira na krv, a koje nisu vještačene, a uporediće se svi nađeni tragovi sa nespornom DNK žrtve Bogdanovića i optuženog Mandića.

Prema ocjeni Suda, takvo vještačenje je neophodno u cilju utvrđivanja potpunog i tačnog činjeničnog stanja.

Svjedoci Suda, koji su učestvovali u uviđaju ubistva i pretresu kuće optuženog, potvrdili su da su tokom istrage oduzeti brojni predmeti koji nisu vještačeni, a na kojima bi se mogli naći neki tragovi.

O čvrstim dokazima protiv Mandića i o tome da li je bilo propusta tokom istrage iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka rekli su nam da je u ovom slučaju u toku sudski postupak po podignutoj optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, pa iz tog razloga Tužilaštvo ne može komentarisati postupak izvođenja dokaza, a niti ocjenu istih.

Inače, Mandić je na suđenju često preuzimao ulogu svog advokata, o Bogdanovićevom ubici je govorio kao o “napadaču”, a Bogdanovića nazivao “oštećeni”.

Tvrdio je da je zločin priznao u policiji nakon višečasovnog ispitivanja i to samo zbog pritisaka i zlostavljanja, iako je rekao da ga niko nije tukao, već da je “osjetio da će biti razbijen”.

Budući da je zločin priznao i pred tužiocem, u sudnici je ipak rekao da je bio “u polusvjesnom delirijumu”, jer je bio gladan, nenaspavan, žedan i iscrpljen.

Kada je riječ o nožu kojim je počinjen zločin, istažiocima je kazao da ga je bacio u Vrbas.

Ipak pri svom svjedočenju u sudnici, za koje se, kako je i sam rekao, “danonoćno spremao i pod svijećom”, rekao je da “noža nema” i da je to izmislio “da napravi konstrukciju događaja i stavi se u ulogu počinioca”.

Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način, odnosno da je Bogdanovića usmrtio 2. decembra 2022. godine na Bulevaru srpske vojske u Banjaluci, gdje ga je brutalno izbo nožem više puta.

Kako piše u optužnici, on je kobne večeri 2. decembra 2022. godine, u namjeri da ga ubije, pratio Ariela Bogdanovića, koji je išao iz pravca tržnog centra “Delta planet” prema Rebrovačkom mostu.

Navodi se da ga je sustigao u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa, nakon čega je ranjeni Bogdanović počeo bježati, prešao kolovoz na Bulevaru srpske vojske i pao kod benzinske pumpe. Mandić je zatim pritrčao Bogdanoviću te ga, dok je ležao, nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao.

Ubistvo su snimile kamere obližnjeg video-nadzora, na kome se, kako tvrdi Tužilaštvo, vidi kako Mandić trči za žrtvom te kako ga ubada nožem kada je pao. Optuženi je tvrdio da on nije na snimku.

Inače, Mandić i Bogdanović su zajedno radili u jednoj firmi u Banjaluci.

Slične novosti

Komentari