Home » Kalabuhov: Rusija ne priznaje legitimitet Kristijana Šmita

Kalabuhov: Rusija ne priznaje legitimitet Kristijana Šmita

Piše INFO

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da očekuje izbalansiran pristup u Savjetu bezbjednosti UN prema BiH i izrazio nadu da će Dejtonski mirovni sporazum, čiji je Ruska Federacija garant, biti temelj kada je riječ o zaštiti prava entiteta.

“Jedini način napretka u BiH jeste ravnopravan dijalog svih strana, bez nametanja odluka. Rusija je spremna da daje doprinos i igra pozitivnu ulogu u procesu primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Kalabuhov novinarima u Banjaluci uoči današnje sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti vođena debata o stanju u BiH.


On je rekao da Rusija ne priznaje legitimitet Kristijana Šmita, jer nije prošao proceduru imenovanja u skladu sa pravilima i ukazao na je principijelan stav Republike Srpske po ovom pitanju.

“Mi se zalažemo za izbalansiran pristup međunarodne zajednice, a vidimo kakve negativne rezultate ima, kada je podijeljena i kada se vidi servilnost Zapadu”, rekao je Kalabuhov.


Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas će se u NJujorku obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, u okviru debate o BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.


Vlada Republike Srpske uputila je ranije 29. Izvještaj Savjetu bezbjednosti.

Slične novosti

Komentari